NPO werkt aan genreprogrammeren; NPO 2 Extra blijft breed beschikbaar
31-08-2021 19:13:00 | Door: David de Jong | hits: 2095 | Tags:

De NPO start in 2022 met het programmeren via genres. Daarbij zijn 12 genres gedefinieerd. In 2018 was Suzanne Kunzeler al benoemd tot genrecoördinator drama bij de NPO naast haar functie als NPO3-netmanager. Thans zijn Remko van Westerloo (NPO1) en Gijs van Beuzekom (NPO2) nog netmanager van de twee overige zenders waarbij Frans Klein als directeur video de leiding heeft. 

Frans Klein: ”Samen met de omroepen gaan we in 2022 naar een nieuwe manier van programmeren. De programmas staan centraal en programmagenres zijn het uitgangspunt. Wat we willen bieden aan genres als drama, journalistiek of human interest is het startpunt. En pas daarna de vraag wat er past bij NPO 1, 2 of 3 of NPO Start. In Hilversums jargon heet dat van netmanagement naar integraal programmeren. Zo sluiten we aan bij de wensen en het gedrag van ons publiek, want dat verandert in snel tempo. En kunnen we nog sneller vernieuwen. Dat is nodig om ook in de toekomst een belangrijke speler te blijven met een aantrekkelijk, sprankelend en onafhankelijk samengesteld aanbod in een omgeving waarin steeds meer te kiezen valt."

Alhoewel lineraire geprogrammeerde zenders blijven, wordt de kern genreprogrammeren waarbij gekeken wordt naar de behoefte en inhoudelijke invulling. Daarna zullen programmeurs de zenders lineair invullen. De NPO wil ook daarbij toewerken naar de mogelijkheid om eerst programma's via NPO Start beschikbaar te stellen. Het exclusief via NPO Start of de betaaldienst NPO Plus beschikbaar stellen van content is niet het uitgangspunt, al staat de NPO - als de politiek het toe zou staan - wel voor open. Dit gaf Frans Klein aan na afloop van de seizoenspresentatie van de NPO.

NPO 2 Extra blijft breed beschikbaar zolang KPN en Ziggo toelaten

NPO 2 Extra blijft breed beschikbaar zolang distributeurs als KPN en Vodafoneziggo het toelaten. Dit bevestigden Martijn van Dam (lid Raad van Bestuur NPO) alsmede Frans Klein, directeur video bij de NPO. De zender is sinds december 2020 via onder meer KPN en Vodafoneziggo in standaardpakketten beschikbaar gesteld en is daarmee de vierde breed beschikbaar gestelde NPO-zender. Ook is NPO 2 Extra via DVB-T2 vrij te ontvangen. De NPO wil doorgaan om op deze manier een culturele programmering te bieden die ten tijde van de coronacrisis ter ondersteuning van de culturele sector geintensiveerd is.

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie