Shula Rijxman: NPO wil afbouw reclame met als eerste reclamevrije kinderprogrammering
18-01-2019 01:19:00 | Door: David de Jong | hits: 4005 | Tags:

De NPO wil reclame op haar platforms afbouwen. Als eerste bij de kinderprogrammering van Zapp & Zappelin, waarna de online platforms van de NPO volgen. Dit stelde Shula Rijxman die zowel bestuursvoorzitter is van de NPO als bestuurslid van de STER, tijdens haar nieuwjaarstoespraak.  De NPO wil dan financiele compensatie krijgen via de politiek uit belastingmiddelen. De NPO wordt de afgelopen jaren door politiek Den Haag afgerekend op dalende reclame-inkomsten van de STER die een koppeling kent met het budget voor de publieke omroep en kent daardoor dalende budgetten.

Shula Rijxman:  "Een sterke publieke omroep vergt een stevige financiering. Een duurzame financiering, zodat we onafhankelijk kunnen blijven van de overheid en van commercie. Doordat de daling van STER-inkomsten nu gekoppeld is aan ons budget, staat die duurzaamheid sterk onder druk. Onze programmering mag op geen enkele wijze worden beïnvloed door commerciêle prikkels. Laat dat helder zijn. Dus ook hier zijn keuzes noodzakelijk. En die wil de NPO maken. Wat mij betreft gaan we in Hilversum en Den Haag kijken hoe we die financiêle afhankelijkheid van reclame stapsgewijs kunnen afbouwen. Laten we eerst eens kijken of er compensatie kan komen voor reclamevrije kinderprogrammering en ga na of dit vervolgens ook op onze online platformen kan worden doorgevoerd. Als dit werkt en dit ook vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd, kunnen we doorpakken."

Het verdwijnen van kinderreclame bij Zapp en Zappelin zou met name impact hebben op merken als Disney Channel/Disney XD, RTL Telekids (RTL8) en Nickelodeon.  Het stoppen met reclame bij publieke jeugdprogramma's past in een trend. In onder andere Noorwegen, Vlaanderen, Frankrijk en Italie is reclame taboe bij de publieke jeugdprogrammering. In Frankrijk en Italie is dat afgelopen jaar ingevoerd.

De STER haalde in 2017 circa 191,5 miljoen euro binnen uit de markt, dat is iets minder dan het zelf begrootte. Circa een vijfde van het budget van de NPO komt uit de STER-gelden die steeds minder worden. Shula Rijman rekende voor dat het 80 eurocent per maand per Nederlander kost voor een reclamevrije NPO.

De NPO behaalde in 2018 een marktaandeel van 32 procent (6+) en 34,8 procent in de avond (18:00-24:00 uur) en is daarmee bij het algemene publiek de best bekeken zendergroep. De NPO benadrukt dat 24 van de 25 best bekeken programma's van de NPO afkomstig zijn, waarbij vooral NOS Sport en het NOS Journaal de best bekeken programma's zijn, mede dankzij de grote hoeveelheid aan sportrechten.

Terwijl de NPO altijd heeft benadrukt onafhankelijk van de reclame-inkomsten te staan, benadrukte Shula Rijxman in haar betoog dat er wel degelijk een verband bestaat tusse de commercie en de publieke omroep. Shula Rijxman vormt samen met MAX-omroepvoorzitter Jan Slager twee van de vier STER-bestuursleden die de STER besturen en daarmee ook het STER-beleid maakt.

Shula Rijxman benadrukte verder in haar toespraak dat nieuwe openheid in het publieke bestel cruciaal is en dat dat verder kan worden uitgebouwd. (Commerciele) Producenten en kranten mogen met de gewijzige mediawet bijdragen met programma's die op de NPO kunnen worden uitgezonden. De NPO pleit voor het doorgaan met de omroepverengigingen en wil dat WNL, Powned en Human alle drie hun erkenning verlengd zien worden samen met de grote omroepen zonder dat nog gekeken wordt naar ledentallen. Hoe de nieuwe openheid vorm moet krijgen als het aan de NPO zelf ligt, is onduidelijk.

www.ster.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie