NPO wil behoud tv-reclame zonder kinderreclame met online contextual advertising
09-09-2019 00:23:00 | Door: David de Jong | hits: 2905 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep pleit in haar lobby richting de politiek voor het behoud van reclame. Wel wil de NPO kinderreclames op televisie schrappen, en dat is voor het eerst. Ook ondersteunt de NPO het voornemen van de STER om per 1 september 2020 online volledig te stoppen met het gebruik van persoonlijke data van consumenten. De NPO onderschrijft het idee van contextual advertising bij online reclame.

Dit blijkt uit een brief die Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO en bestuurslid van de STER, samen met het College van Omroepen heeft verstuurd aan minister Arie Slob en aan een aantal woordvoerders Media in de Tweede Kamer. De brief is in bezit gekomen van verscheidene media waaronder het Nederlands MediaNetwerk. De NPO wilde desgevraagd de brief niet verstrekken en geen commentaar erop geven. Er zouden meerdere nog niet uitgelekte lobbybrieven bestaan onder meer over het behoud van NPO3.

Op 14 juni 2019 maakte minister Arie Slob van Media bekend bij de NPO reclame online en op televisie tot 20:00 uur te willen afschaffen. net als een aantal andere maatregelen waaronder de omvorming van NPO3 tot een regiozender. De NPO zou deels gecompenseerd worden voor de lagere inkomsten van de STER-gelden die het ministerie van OCW doorsluist naar de NPO. De NPO zei daarop zich niet neer te leggen bij de kabinetsplannen en te gaan pleiten voor een beter plan, omdat in de optiek van de bestuursvoorzitter van de NPO het publiek beter verdient.

Shula Rijxman schrijft in de brief aan de minister: "Wij delen uw visie om toe te werken naar een publieke omroep met minder commerciële prikkels in algemene zin en voor minderjarige kijkers in het bijzonder. We delen ook uw visie dat hierbij moet worden voorkomen dat exploitatie van reclame steeds meer afhankelijk wordt van de toepassing van persoonlijke data van het publiek. Wij hebben echter ook zorgen over de gevolgen van de nu voorgestelde maatregelen voor de financiering van de publieke omroep. Het is onze inschatting dat deze maatregelen zullen leiden tot forse bezuinigingen waarbij ingrijpen in de programmering onvermijdelijk wordt."

Ondanks dat het primaat rondom wetgeving en de inrichting van de publieke omroep-sector bij de regering en het parlement ligt, wil de NPO zelf met de minister kijken hoe vervolgstappen genomen kunnen worden om verwachte terugloop van reclame-inkomsten en programmatische effecten tegen te gaan.

Shula Rijxman schrijft verder dat de STER de eerste Nederlandse mediaexploitant wordt die zich wat betreft onlinereclames volledig zal focussen op contextual advertising. De consument is daarbij geen onderwerp van profielopbouw of retargeting; reclame wordt daarbij aangepast aan de context van de content van de websites. De NPO wijst er op dat de New York Times deze strategie dit jaar heeft ingevoerd. Thans gebruikt de STER nog cookies en is het begin 2019 begonnen met een zogeheten No Consent Platform, waarbij met contextual advertising wordt gewerkt.

Shula Rijxman kondigt in haar brief aan de minister aan dat STER in alle gevallen besloten heeft per 1 januari 2020 uitsluitend nog te zullen adverteren zonder gebruik van persoonlijke data. Hoe en of de NPO stopt met cookies, is onduidelijk. Wel verzamelt de NPO data ten behoeve van bijvoorbeeld de kindertelevisiedienst NPO Kind, die alleen na registratie toegankelijk is.

Woensdag 11 september is er een eerste algemeen commissie-overleg in de Tweede Kamer over Arie Slobs toekomstvisie van de NPO.

www.npo.nl
www.ster.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie