NPO schrapt radio- en tv-zenders
09-11-2020 12:00:00 | Door: David de Jong | hits: 3199 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft volgens eigen zeggen in 2026 910 miljoen euro nodig aan budget en vraagt de overheid om dit bedrag. De totale kosten - na interne bezuinigingen en overheveling van het Cobo-fonds, stijgen de komende jaren van 921 miljoen in 2022 naar 994 miljoen euro in 2026. Dit blijkt uit het Concessiebeleidsplan.

In 2022 komt 832 miljoen van de bekostiging van het ministerie van OCW samen met bijdragen uit de Algemene Mediareserve. De overheidsbijdrage die uit belastingmiddelen en reclameopbrengsten (STER) komen, zou daarmee toenemen. In 2019 droeg de STER 172,9 miljoen euro af aan de overheid. De inkomsten zouden aldus moeten stijgen naar 910 miljoen euro in 2026. De NPO prognotiseert echter een stabilisering van eigen middelen van 108 miljoen euro. Dit komt volgens de NPO door met name een afname van ledenaantallen bij omroepverenigingen die via neveninkomsten met nevenactiviteiten ook bijdragen aan de publieke landelijke omroep als geheel. In totaal geeft het Ministerie van OCW  in 2020 nu nog 1,05 miljard euro uit aan de media waar naast de NPO ook de Regionale Publieke Omroep en andere media onder vallen.

De NPO focust zich meer en meer op on demand via NPO Star en NPO Plus. Opvallend is dat niet gesproken wordt over de podcast-dienst NPO Luister die in experimentele vorm is gestart. Een definitieve aanvraag voor NPO Luister is niet gedaan.

Zenders verdwijnen

De NPO wil om kosten te besparen snijden in haar thema-aanbod. Zo wil de NPO het non-stop nieuwskanaal NPO Nieuws, de kinderzender NPO Zappelin Xtra en de radiozenders NPO Radio 4 Concerten, NPO FunX Dance (inmiddels NPO FunX Fissa) en NPO 3FM Alternative per 2022 schrappen.

De NPO noemt het hebben van een slechts in beperkte aantoonbare toegevoegde waarde, de doelmatigheid bij het bereiken van doelgroepen als reden. Ook herhaaldelijke bezuinigingen zijn hier de reden voor, waarbij het bereik laag wordt genoemd. Verder noemt de NPO een dubbeling van aanbod, waarbij content ook on demand beschikbaar is.

Ook wil de NPO het kanaal NPO Politiek waarop live debatten te zien zijn vanuit de Tweede Kamer omdopen tot NPO Nieuws/Politiek/Sport zodat op dit kanaal ook nieuws te zien zal zijn. Of daarmee, zoals thans het geval is, het primaat bij de live uitzending van debatten blijft, wordt niet duidelijk uit het Concessiebeleidsplan. De Tweede Kamer zendt zelf ook al haar openbare debatten live uit.

Daarnaast stelt de NPO dat aanbod voor kinderen geborgd is via de ruimte voor NPO Zappelin op NPO 3. Toch is in het verleden programmaring zoals Sesamstraat van het hoofdkanaal overgeheveld naar het themakanaal. Daarnaast wijst de NPO op het on demand aanbod alsmede een kinderprofiel bij NPO Start.

Zenders blijven behouden

De NPO behoudt de televisiezenders NPO1, NPO2 (met regionale programmering van 18:00 tot 20:00 uur), NPO3, NPO1 Extra, NPO2 Extra en NPO NIeuws/Politiek/Sport, alsmede het voor het buitenland bedoelde BVN. Op de radio worden NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Radio 2 Soul & Jazz, NPO 3FM KX en NPO Radio 5 SterrenNL voortgezet.

Daarmee gaat de NPO door op de huidige basis voor alle zenders, waarbij opvalt dat met name voor het slecht presterende NPO 3FM geen wijzigingen worden voorgesteld, terwijl het enige publieke kanaal met non stop klassieke muziek wordt gestopt, NPO Radio 4 Concerten. Daarbij stelt de NPO dat er een afname is van toegevoegde waarde ten aanzien van online afspeellijsten. Een zelfde tendens ziet de NPO voor alternatieve muziek bij NPO 3FM Alternative en de kanalen NPO FunX Slow Jamz en NPO FunX Dance (NPO FunX Fissa). FunX heeft overigens via de lokale omroepen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht nog enkele themazenders die wel blijven bestaan (FunX Latina, FunX Reggae, FunX HipHop en FunX Arab die door FunX onterecht als NPO-kanalen worden aangeduid). De op te heffen themakanalen maken via de digitale ether (DAB+) waarschjinlijk plek om de uitzendkwaltieit van de overige zenders te verhogen.

Meer providerkosten, dus ook burgers betalen meer aan NPO

Ondanks dat de afgelopen 10 jaar de bijdragen vanuit distributiepartijen aan de NPO zijn verviervoudigd, is de NPO van mening dat distributeurs - en dus de eindconsument aangezien dit wordt doorberekend - nog meer moeten betalen. De NPO stelt in het concessiebeleidsplan 2022-2026 dat er thans een vergoeding wordt betaald die nog niet volledig recht doet aan de waarde van haar aanbod. Naast de overheidsbijdrage die per huishouden al 87,78 euro bedraagt per jaar voor de NPO (van de in totaal 111,68 euro per huiden per jaar voor de hele publieke media-industrie), betaalt een huishouden gemiddeld 5,31 euro per jaar (getal 2019) via partijen als KPN en VodafoneZiggo aan de NPO. In 2019 was dat 41,7 miljoen euro. Waarmee een gemiddeld huishouden circa 117 euro per jaar aan publieke media betaalt. De NPO vindt dat onvoldoende.

NLziet versterken

Terwijl de NPO enige tijd vrij kritisch stond ten opzichte van NLziet, schrijft de NPO in haar concessiebeleidsplan dat ze tevreden is met het product NLziet. Het werkt technich goed en is gebruiksvriendelijk, zo stelt het. De dienst waar het lineaire en on demand aanbod van de NPO, RTL Nederland en Talpa Network als OTT-dienst te koop is, wordt als het aan de NPO ligt, modulair zodat naast een basisabonnement er ook diensten als NPO Plus en Videoland op kan worden bijgekocht alsmede andere te ontwikkelen diensten die apart kunnen worden afgenomen.

5G-broadcast

De NPO wil ook met de regering in gesprek om te kunnen experimenteren met 5G-broadcast. Thans heeft de NPO de plicht om haar hoofdkanalen en een regionale omroep via DVB-T2 gratis via de ether uit te zenden en heeft daartoe een vergunning tot eind 2030. Die capaciteit gebruikt de NPO overgens niet om meer zenders aan te bieden. De NPO stelt in haar concessiebeleidsplan dat 5G-broadcast de mogelijkheid biedt om zonder dat een databundel vereisst is en zonder tussenkomst van een derde partij (zonder dat het ook databundels raakt), uit te zenden, net als DVB-T2. De NPO stelt dat daarmee makkelijk voor met name mobiel gebruik de lineiare zenders van de NPO aan te bieden voor bezitters van een 5G-toestel. De NPO verwacht dat volledige implementatie in de periode 2027-2031 kan plaats vinden maar wil in de komende jaren experimenteren en het gesprek daarover aangaan met het ministerie van OCW en Economische Zaken en Klimaat.

www.npo.nl
www.rijksoverheid.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie