NPO wil meer tussen de mensen staan met info, vermaak en wetenschap
27-08-2020 15:52:00 | Door: David de Jong | hits: 2334 | Tags:

De NPO wil zich komend televisiezoen profileren met programma's die tussen de mensen, met de mensen en over de mensen gaan. Daarbij wil de NPO ook meer investeren in programma's waar kennis en wetenschappelijke informatie centraal staan. Er wordt een online platform opgezet onder de naam NPO Kennis.

De NPO wil met haar programmering zowel informeren als vermaken. Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: "We bieden programma’s die echt de wereld van anderen induiken. Tussen de mensen, met de mensen, over de mensen. Samen op zoek naar kennis en verhalen. Zo is en blijft de NPO actueel en relevant. Investeren in kennis en wetenschappelijke informatie vind ik essentieel, want kennis geeft een samenleving kracht. We trekken daar 5 miljoen euro extra voor uit. Wij zijn er niet alleen voor de doemscenario's, maar ook voor de hoop en de oplossingen.”

Frans Klein, directeur video: “De afgelopen maanden zijn onze levens totaal veranderd en de publieke omroep heeft zich razendsnel aan de nieuwe situatie aangepast. De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland nóg meer geïnformeerd wil worden. Wij bieden informatie en duiding, maar ook ontspanning in onzekere tijden. Met bekende en nieuwe titels en talenten vertelt de publieke omroep ook komend seizoen de verhalen van Nederland. En altijd met de ambitie om authentiek en origineel te zijn. Onze vernieuwende talkshow Op1 is een succes en nu presenteren we een nieuwe vooravondshow. Een spannend duo op een spannende plek. We brengen groot drama, nieuws en maatschappelijke thema’s op onze lineaire kanalen, maar ook web-only series. En we investeren in triple hits: programma’s die op alle platforms tot hun recht komen: lineair, on demand en online. We staan in de startblokken voor weer een bijzonder én sterk seizoen.”

Onder de naam De Vooravond zullen Renze Klamer en Fidan Ekiz vanaf maandag 31 augustus 2020 op NPO1 de plek van De Wereld Draait Door overnemen. Wie is De Mol? krijgt een vervolg vanaf zaterdag 5 september 2020. Daarnaast valt NPO1 in de avonden vooral op met dramaseries (Het A-Woord over een kind met autisme), Klassen (kinderen gevolgd met diverse achtergronden in Amsterdam-Noord) en Vliegende Hollanders (over luchtvaartpioniers). Jeroen Pauw zal met de talkshow Pauw komt binnen op locatie in het land een talkshow maken. NPO1 zal ook de zender zijn van de sport die door de coronacrisis alsnog kan worden vertoond. De Tour de France is vanaf zaterdag 29 augustus 2020 te zien met zowel de rechtstreekse uitzending als De Avondetappe ook is de Eredivisie met samenvattingen te zien vanaf september 2020 en zullen interlands worden uitgezonden. Daarnaast zullen het EK Voetbal en de Olympische Zomerspelen 2021 worden uitgezonden. Ook het Eurovisie Songfestival zal in mei 2021 alsnog vanuit Rotterdam worden gemaakt en uitgezonden.

Op NPO2 zal Arnon Grunberg via videobrieven verslag doen van de mooie en lelijke dingen van de Verenigde Staten nu hij Amerikaans staatsburger wil worden. De NPO zal naast de Amerikaanse verkiezingen ook de Nederlandse verkiezingen uitgebreid verslaan. Verschillende reportages en documentaires over Beiroet, cannabis, dementie (Thuis op Zuid) en Afrikaanse culturen (Ondersteboven van Afrika) zullen op NPO2 te zien zijn.

NPO3 zal verschillende series uitzenden waaronder De slet van 6VWO, de comedy Niks te melden, een revival van All Stars en Commando's over een Nederlands special forces team. Daarnaast zal NPO3 ook reportages uitzenden over campings, klimaatverandering (Code Rood), Onder een dak (over eenzaamheid bij ouderen en woningnood bij jongeren) en Verdoofd (over verslaafden).

Op zaterdag- en zondagavond wordt NPO3 met NPO Zapp deels ingericht voor familiair kijken met onder meer Heel Holland Bakt Kids, Anne-Mar Zwart Verweggistan, Wat Maak je Menu en Zapp Your Planet. De bedoeling is dat de kinderprogrammering bij de NPO per januari 2021 reclameloos wordt.

Shula Rijxman en NPO directeur Video Frans Klein gaven bij de NPO-talkshow van de Op1 een toelichting op de najaarsprogrammering. De volledige seizoenspresentatie is hier te zien.

www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie