NPO3 wordt NPO Regio met overdag behoud kinderprogrammering
14-06-2019 18:00:55 | Door: David de Jong | hits: 2049 | Tags:

NPO3 wordt als het aan de regering ligt ingericht als kanaal met overdag kinderprogrammering en 's avonds programma's van NPO Regio. Eerder waren de plannen hierover al uitgelekt. Inmiddels zijn de plannen bevestigd in een brief van mediaminister Arie Slob (ChristenUnie).
NPO Regio moet het merk worden dat aanbod met een regionaal karakter zal omvatten. De NPO krijgt daarbij naast de regionale omroepen ook de wettelijke taak regionale uitzendingen te verzorgen. De regering wil dat de zogeheten experimentele programmering van NPO3 behouden blijft, maar dan op een zogeheten passende plek lineair of non-lineair binnen het publieke bestel.

De regering laat het in het midden of NPO Regio met vensterprogrammering zal werken. Alhoewel Arie Slob de pilot die op NPO2 na het nieuws van 18:00 uur,loopt, veelbelovend noemt, duidt de Mediaminister deze als technisch en financieel gezien relatief onontgonnen gebied. De minister laat het daarom als mogelijkheid open, maar kiest er niet expliciet voor. De verantwoordelijkheid voor NPO Regio komt bij de NPO te liggen waarbij verplicht met de regionale omroepen nauw moet worden samengewerkt. De bedoeling is daarbij dat er een wisselingwerking komt tussen de regionale zenders en de NPO. De kinderprogrammering van NPO Zappelin en NPO Zapp blijft daarbij op het derde net behouden.

Overigens behouden de regionale publieke omroepen in de plannen in tegenstelling tot de NPO wel hun volledige televisie-, online en radioreclame

De plannen moeten nog worden voorgelegd aan de Tweede Kamer, maar heeft naar het zich laat aanzien de steun van VVD, D66, CDA en ChristenUnie die samen de regeringscoalitie vormen. De verwachting is dat NPO Regio in 2022 bij de nieuwe concessieperiode van start kan gaan.

www.rijksoverheid.nl
www.npo.nl
www.ster.nl
www.npo3.nl
www.rpo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie