Netflix: aantal abonnees stijgt niet meer
20-04-2022 15:29:00 | Door: David de Jong | hits: 1683 | Tags:

Het aantal abonnees bij Netflix stijgt niet meer. Het aantal abonnees waseind maart 2022 221,64 miljoen, 200.000 minder dan eind december 2021. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat het aantal leden is gedaald. De beurskoers daalde fors na de bekendmaking, mede omdat de streamingdienst eerder juist een stijging van abonnees had verwacht.

Volgens Netflix is het fenomeen streaming het aan het winnen van lineaire televisie en zijn Netflix-titels populair, maar heeft het te kampen met gedeelde accounts en verstevigde concurrentie (Disney+, HBO Max, Amazon Prime, pple TV+, Viaplay en in Nederland ook aanbieders als Videoland, NPO Plus, Pathé Thuis, Cinetree, Cineart en anderen),  De belangrijkste reden is echter de stopzetting van de dienstverlening in Rusland.

Lockdowns

Ook wijst Netflix erop dat de coronacrisis een vertekend beeld gaf waarbij mensen veelal vanwege lockdowns abonnee werden van Netflix. Het bedrijf wil zijn beleid omtrent het delen van abonnementen wijzigen. Naar schatting 100 miljoen huishoudens gebruiken accounts van anderen. In Chili, Peru en Costa Rica wordt al uitgetest met een variant waarbij extra gebruikers meer geld kosten bij een abonnement. De dienst kan daarbij gebruikmaken van extra verificaties. Ook overweegt Netflix om een goedkopere variant te introduceren met reclame om zo meer klanten te trekken.

Netflix benadrukt dat de meeste Amerikaanse entertainmentbedrijven het buitenland vanuit de Verenigde Staten zien als export- en afzetgebieden van Amerikaanse content. Netflix zegt bewust ook juist in de gebieden waar het bedrijf actief is te investeren in lokale content. Het produceert in meer dan 50 landen content.

Rusland

Het einde van de dienstverlening in Rusland kostte het bedrijf 700.000 abonnees. Als die buiten beschouwing zou worden gelaten had het bedrijf 500.000 abonnees meer. In Europa, het midden-Oosten en Afrika telt Netflix 73,73 miljoen abonnees. Dit zijn er 300 duizend minder door de Russische situatie; dit buiten beschouwing latende waren dit er 400 duizend meer. Dat zijn er nog steeds behoorlijk minder dan de miljoenenaanwas in de kwartalen daarvoor.

In het EMEA-gebied steeg de omzet licht naar 2,562 miljard dollar en betaalt een gemiddelde abonnee 11,56 dollar per maand (een Amerikaanse/Canadese abonnee betaalt gemiddeld 14,91 dollar per maand). In de Verenigde Staten en Canada daalt het aantal abonnees met 640.000 naar 74,58 miljoen.

www.netflix.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie