Nordic Entertainment Group lanceert Viaplay met Formule 1, films en series
20-05-2021 09:29:00 | Door: David de Jong | hits: 3876 | Tags:

Het Scandinavische Nordic Entertainment Group (NENT Group) lanceert in het eerste kwartaal van 2022 een Nederlandse versie van de streamingdienst Viaplay. Viaplay zal de Formule 1 en Duits Bundesliga-voetbal tot 2029 uitzenden. Ook zullen er films en series te zien zijn.

Zes races van de Formule 1, waaronder de Nederlandse Grand Prix zullen gratis te zien zijn. Het totale aanbod is exclusief voor Viaplay-abonnees beschikbaar. Daarnaast zullen meer dan 300 Bundesliga-wedstrijden live te zien zijn.  Zowel de Formule 1 als de Bundesliga zal met Nederlandse commentaar en studioprogramma’s worden uitgezonden.

Originele Viaplay-content

Naast een sportportfolio produceert NENT Group Scandinavische dramaseries, met voor 2021 meer dan 40 geplande premières. Viaplay zal een breed scala aan Scandinavische en internationale Viaplay Original-series en -films uitzenden, waaronder lokale Nederlandse Viaplay Originals. Het aanbod zal geleidelijk aan worden vergroot. Daarnaast wil NENT Group content uitzenden van grote Amerikaanse en internationale studio’s.

NENT Group maakt de precieze lanceerdatum, tarieven en pakketten van Viaplay in Nederland later bekend. In Finland wordt Viaplay vanaf 12,99 euro tot 34,99 euro per maand aangeboden. De prijzen zullen in Nederland volgens Nicholas Smith, Senior Communications Manager, NENT Group. echter significant lager worden. Uiterlijk in de tweede helft van maart 2022 zal Viaplay starten, aangezien dan de eerste Formule 1-race zal worden verreden in Australië.

Nicholas Smith, Senior Communications Manager, NENT
Group

Anders Jensen, President & CEO van NENT Group: “Nederland is een ideale markt voor Viaplay en een zeer aantrekkelijke volgende stap in onze ambitie om Europees streamingkampioen te worden. Onze langdurige en multi-markt partnerships met belangrijke eigenaren van sportrechten, samen met ons steeds grotere aanbod van originele content, zullen ons in staat stellen om Nederlandse kijkers iets unieks te bieden. Wanneer we Viaplay naar een nieuwe markt brengen, zoeken we altijd naar kansen om te groeien, te innoveren en te leiden. Nederland scoort op al deze punten. Gezien het contentaanbod dat we nu hebben voor onze internationale markten, ben ik ervan overtuigd dat we op zijn minst onze doelstelling van 4,5 miljoen internationale abonnees tegen het einde van 2025 zullen halen. We kijken ernaar uit om in de komende maanden verdere updates te delen en op onze volgende Capital Markets Day eind september. "

NENT Group wijst er op dat 98 procent van de Nederlandse huishoudens een breedbandaansluiting heeft, 90 procent voor televisie betaalt en 48 proccent van de televisiehuishoudens een videostreamingabonnement heeft met gemiddeld 1,6 abonnementen per huishouden en een groeiverwachting naar 1,9 abonnementen per huishouden 2025 met 66 procent van de huishoudens in 2025.  Daarbij wordt volgens Ampere-analyse van 440 miljoen euro omzet in 2020 in 2025 845 miljoen euro omzet verwacht. Buiten Scandinavië is het de bedoeling dat NENT Group met Viaplay in de Batlische landen, Polen, Nederland en de Verenigde Staten in 2025 4,5 miljoen abonnees te behalen. Hoeveel daarvan uit Nederland moeten komen, wil het bedrijf niet kenbaar maken.

Viaplay is momenteel beschikbaar in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Estland, Letland en Litouwen. In augustus volgt de lancering in Polen en eind 2021 in de Verenigde Starten, gevolgd door Nederland in het eerste kwartaal van 2022 en vervolgens nog vier landen tegen eind 2023.

Ook in Polen zal Viaplay vanaf 2023 de thuisbasis worden van de Formule 1. In totaal heeft Viaplay de uitzendrechten van de Bundesliga en Formule 1 in 10 landen. 

In de bestaande markten is Viaplay beschikbaar via Android TV, Chromecast, apps, websites en meer. Daarnaast is Viaplay ook beschikbaar via andere providers. Naarmate de lanceerdatum dichterbij komt (eerste kwartaal van 2022) zegt Nicholas Smith, Senior Communications Manager, NENT Group desgevraagd met meer infromatie te komen. De intentie vanuit NENT is voglesn de Senior Comminnucations Manager om kjikers op een soortgelijke wijze te bereiken als in de bestaande markten waar Viaplay actief is. Het bedrijf staat open om met alle providers en operatoren het gesprek aan te gaan waaronder ook KPN en VodafoneZiggo. KPN heeft daartoe aangegeven geinteresseerd te zijn. 

Het platform zal geen compleet televisie-aanbod aanbieden (met ook de zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa Network), maar zich focussen op content die het aankoopt aangaande sport, eigen producties, internationale films en series alsmede content voor kinderen. NENT Group zegt desgevraagd geen plannen te hebben om met linaire kanalen (noch als general interest, noch als betaalzenders) te komen in markten waar het nog niet actief is.

NENT Group is met name in Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen actief met onder meer general entertainment zenders (onder meer TV3, TV6, TV8), betaaltelevisie (V Sport, V Film en V Serie), radio (Rix FM, Bandit Rock, Star FM, P4) en contentproducties (onder meer NENT Studios en het ook in Nederland actieve Strix Television). Ook is het voor 50 procent eigenaar van het televisieplatform Allente. Oorspronkelijk was NENT Group een afsplitsing van Modern Times Group dat weer een afsplitings was van Kinnevik. Het bedrijf is in Zweden gevestigd.

Zie ook: NENT Group verkrijgt Formule 1-rechten van 2022 tot en met 2024

www.nentgroup.com
www.viaplay.se

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie