RTL Belgium gaat naar DPG Media en Rossel
28-06-2021 14:00:00 | Door: David de Jong | hits: 1475 | Tags:

DPG Media en Groupe Rossel kopen gezamenlijk RTL Belgium van RTL Group. Dit is officieel aangekondigd door de betrokken partijen. Daarmee neemt RTL Group afscheid van België. Fremantle blijft wel actief in België. Ook technisch partner BCE en Bedrock blijven diensten verrichten in België. DPG Media en Groupe Rossel krijgen elk 50 procent van de aandelen en betalen daar 250 miljoen euro voor. Groupe Rossel en DPG Media waren tot 2017 partners in Mediafin en werken al samen op het vlak van reclame.

De bedoeling is dat DPG Media en Groupe Rossel in zullen zetten op een versnelde digitale transformatie van de radio- en televisiezenders van RTL Belgium. De verwachting is dat de overname in het vierde kwartaal van 2021 zal worden geëffectueerd, afhankelijk van toestemming van de Belgische mededingingsautoriteiten.

Het op Franstalig België gerichte Rossel is onder meer eigenaar van Le Soir, een aantal Franse regionale kranten en was minderheidsaandeelhouder van RTL Belgium. DPG Media is in België eigenaar van de tv-zenders VTM, VTM2, VTM3, VTM4, VTM Kids, VTM Gold, de streamingdienst VTM Go en is participant in Streamz. In Franstalig België is DPG Media nog niet actief met televisie en ook in Nederland ontbreken televisie-activiteiten.

RTL Belgium bestaat uit de televisiezenders RTL-TVI, Club RTL, Plug RTL en de radiozenders Bel RTL, Radio Contact en Mint. Ook de merken RTL Play (on demand), RTL Sport en RTL Info horen bij het bedrijf, net als reclameverkoopbedrijf IP Belgique. In 2020 draaide RTL Belgium een omzet van 159 miljoen euro (was 185 miljoen euro in coronavrij 2019) met een aangepaste ebita van 16 miljoen euro (36 miljoen in 2019. RTL Belgium heeft vooral concurrentie van de publieke omroep RTBF en de Franse zender TF1 die een Belgisch reclamevenster heeft (waar RTL Belgium de reclame verkoopt).

DPG Media heeft ook pogingen gedaan om RTL Nederland te kopen van RTL Group, maar RTL Group gaf er de voorkeur aan om Talpa Network over te nemen en met 70 procent van het kapitaal de controle te houden over RTL Nederland, waarbij Talpa Network 30 procent van de combinatie in handen krijgt.

In Franstalig België wordt de vraag gesteld of de programma's die met name RTL-TVI uitzendt en afkomstig zijn van het Franse M6, te zien zullen blijven. Groupe M6 waar RTL Group de grootste aandeelhouder van is, zal worden gefuseerd met Groupe TF1. Daarbij zijn er na de transacties in België en Frankrijk geen gezamenlijke aandeelhouders meer tussen de Franse en Belgische activiteiten. Tegelijkertijd is er waardering dat in België er een landelijke speler komt met het aandeelhoudersschap van DPG Media, aangezien de Vlaamse en Franstalige mediamarkten gescheiden zijn.

Ook wordt er op gewezen dat RTL Belgium in Belgische handen komt, terwijl de Nederlandse operaties in niet-Nederlandse handen blijven en de Talpa Network-operatie daarmee ook door niet-Nederlandse bedrijven gecontroleerd zal worden (RTL Group/Bertelsmann). Zowel de televisiezenders van RTL Belgium als de televisiezenders van RTL Nederland werken met Luxemburgse uitzendlicenties. De vraag is met name in België of de Luxemburgse licenties blijven en of het merk RTL daar in gebruik blijft. In Nederland is ook de vraag of de zenders die blijven bestaan met Luxemburgse licenties uit zullen zenden. Tot nu toe is dat in Nederland met de operaties die door RTL Group gecontroleerd worden voor de televisiezenders gebruikelijk. In België is verder de analyse dat na de transacties het gezien wordt van een combinatie van uitgevers met televisie als verrijking, terwijl in Nederland en Frankrijk het gaat om een fusie/overname van gelijksoortige partijen zonder verrijking en wordt daarom als niet vergelijkbar beschouwd.

Christian Van Thillo, Executive Chairman van DPG Media: "DPG Media, Groupe Rossel en RTL Belgium hebben in het verleden op verschillende vlakken prettig samengewerkt. Nu ligt er een ambitieus project voor, dat alle betrokken media zal versterken in hun digitale transformatie. We zullen bovendien onze adverteerders beter dan ooit kunnen bedienen. Ik kijk er enorm naar uit!"

Bernard Marchant, CEO van Groupe Rossel: "Met deze gezamenlijke overname die vertrekt vanuit een gedeelde visie en ambitie, kunnen we het televisie- en radio-aanbod structureel versterken in België. Zowel onze kijkers, luisteraars als adverteerders hebben behoefte aan een creatief en dynamisch audiovisueel aanbod op alle platformen. We zijn verheugd om dit ambitieuze project met DPG Media uit te voeren in een hernieuwd strategisch partnership. We hebben een erg complementaire expertise om de digitale transformatie van RTL Belgium te versnellen."

Philippe Delusinne, CEO RTL Belgium: "Ik ben verheugd dat de tandem Groupe Rossel/DPG Media als winnaar uit de biedstrijd is gekomen. Deze sterke Belgische mediabedrijven hebben alle troeven in huis om RTL Belgium een duurzaam succesvolle toekomst te bieden."

Op 4 maart 1983 startte het toenamlige RTL Télévision met een Belgische versie van de Luxemburgse zender die in een groot deel van Franstalig Belgié te ontvangen was met het nieuws JTL. Op 12 september 1987 startte RTL-TVI als volwaardige zender voor Franstalig Belgié waarna in de loop der jaren RTL Belgium uitbreidde tot het huidige portfolio aan activiteiten. In 1991 startte RTL Belgium samen met Groupe Rossel met radiozender Bel RTL en in 2006 werd Radio Contact overgenomen. JP Morgan begeleidde de transactie samen met Linklaters en KPMG.

www.dpgmediagroup.com
www.rossel.be
www.rtlgroup.com
www.rtlbelux.lu

www.rtlbelgium.be
www.rtlplay.be
www.rtlinfo.be


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie