Omzet televisiereclamemarkt komt uit op 307 miljoen euro; daling van 23 procent
18-08-2020 06:45:00 | Door: David de Jong | hits: 1860 | Tags:

Screenforce rapporteert over het eerste half jaar 2020 een daling van de omzet in de Nederlandse televisiereclamemarkt van 23 procent, die daarmee uitkomt op 307 miljoen euro. Dat is een daling van 91 miljoen euro. De televisieschermtijd groeide van 194 minuten in 2019 naar 206 minuten, een stijging van 6,2 procent oftewel 12 minuten per dag. Deze is in alle doelgroepen terug te zien behalve bij 20 tot 34-jarigen.

Screenforce houdt rekening met een licht dalende tot stabiele tweede helft van 2020. Voor heel 2020 verwacht Screenforce uit te komen op een daling van de televisiemarkt, die tussen de 12 en 15 procent zal liggen. Dit zijn enkele uitkomsten uit het Halfjaarrapport 2020 dat op Screenforce heeft gepubliceerd.De spotmarkt is in de eerste helft van 2020 uitgekomen op 271 miljoen euro, een daling van 24 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019. De daling in bestedingen is een gevolg van zowel een daling in volume als een daling in de televisietarieven en vonden zowel plaats via de televisieplatforms als de online videoplatforms. Mede door een goed eerste kwartaal is de daling in de non-spotbestedingen lager uitgevallen dan bij de spotbestedingen het geval was. Als gevolg van de coronacrisis zijn de non-spotbestedingen in de eerste helft van het jaar met 11 procent gedaald van 40 miiljoen in de eerste zes maanden van 2019 naar 36 miljoen euro in de eerste helft van 2020.

De lineaire kijktijd daalde met 2 minuten licht naar 136 minuten per dag. Uitgesteld kijken steeg van 20 naar 24 minuten per dag. De andere niet broadcast content steeg van 35 naar 45 minuten per dag. Videoplatforms als Videoland, Disney+, Netflix en YouTube maken daar onderdeel van uit.

De kijktijd van de categorie nieuws- en actualiteitenprogramma's steeg met maar liefst 41 procent naar 37 minuten per dag. De categorie Sport reportages laat een daling zien van 60 procent als gevolg van het annuleren van de voetbalcompetities en andere sportwedstrijden in het tweede kwartaal van 2020. Van alle programmacategorieën werd zoals altijd het meest gekeken naar de categorie Non fictie die daarbij steeg naar 39 minuten per dag.Nederlandse TV-adverteerders haken snel in op coronacrisis

In opdracht van Screenforce heeft Nielsen alle uitgezonden commercials bekeken en vastgesteld of zij op een of andere manier inhaken. Honderden adverteerders hebben hun commercial aangepast. De piek lag in week 18 toen we maar liefst 108 merken corona gerelateerde campagnes op televisie hadden lopen. Sinds de start in week 11 hebben adverteerders voor een bruto waarde van 174 miljoen euro geïnvesteerd in inhaakcampagnes.Voorzichtig positief over de tweede helft van 2020

Hoe de bestedingen zich wereldwijd en dus ook in Nederland in de komende maanden gaan ontwikkelen is direct afhankelijk van de scenario's geschetst door het CPB. Krijgen we te maken met nieuwe contactbeperkingen door een tweede golf of kunnen we deze golf met lokale maatregelen indammen? Uitgaande van de CPB basisraming van augustus houdt Screenforce rekening met een licht dalende tot stabiele tweede helft van 2020. Voor heel 2020 verwacht Screenforce uit te komen op een daling van de TV-markt, die tussen de 12 procent en 15 procent zal liggen.

RTL Nederland rapporteerde over het eerste half jaar een reclame-omzet daling van 22,4 procent en kwam daarmee uit op 114 miljoen euro; STER rapporteerde een algehele daling van 26 procent voor zowel de reclameverkoop op NPO-radio, NPO-televisie en NPO-online. Talpa Network maakt geen cijfers openbaar.

www.screenforce.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie