RTL Nederland stopt begin 2023 met gratis on-demanddienst RTL XL
30-08-2022 09:19:00 | Door: David de Jong | hits: 17099 | Tags:

RTL Nederland stopt begin 2023 met de gratis dienst RTL XL. Via RTL XL zijn sinds 2010 de programma's van RTL Nederland zonder kosten tot een week na uitzending on demand te zien. RTL Nederland heeft aangegeven dat het bedrijf de videocontent wil samenbrengen op één on-demandplatform: Videoland.  Videoland, dat sinds 2014 bestaat, kent alleen abonnementsmodel.

Einde gratis RTL-programma's?

Het is niet duidelijk of met het beëindigen van RTL XL ook een einde komt aan de kosteloze mogelijkheid om programma's van RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z na uitzending nog eens te zien. Ook de website RTL.nl biedt die mogelijkeid. Distributeurs als VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile bieden voor hun betalende abonnees ook de mogelijkheid om RTL-programma's na uitzending nog eens te zien. Distributeurs betalen RTL Nederland daarvoor.

In Duitsland biedt RTL+, de Duitse equivalent van Videoland, wel de mogelijkheid om zonder registratie kosteloos programma's van de Duitse RTL-zenders nog eens te zien. Voor gebruik van RTL XL en RTL.nl verlangt RTL Nederland sinds enige tijd een registratie en login om de programma's te kunnen zien. RTL Group, de eigenaar van RTL Nederland en RTL Deutschland, beschouwt Videoland en RTL+ in zijn strategie als soortgelijke diensten. Videoland verloor in het tweede kartaal van 2022 voor het eerst in het bestaan abonnees. De VOD-dienst telde op 30 juni 2022 1,079 miljoen abonnees, nadat het in het tweede kwartaal 57.000 abonnees verloor.

Aanbieding Videoland

RTL Nederland biedt geregistreerde gebruikers van RTL XL de mogelijkheid om zich voor een gereduceerde prijs te abonneren op Videoland (0,99 euro per maand in plaats van 4,99 euro per maand), waarbij de reclameversie van Videoland (Videoland Basic) 12 maanden beschikbaar wordt gesteld.

Indien content van RTL Nederland niet langer kosteloos beschikbaar wordt gesteld, is dat een behoorlijke verandering van strategie. Die zou ook indruisen tegen de trend van FAST, oftewel gratis kosteloos reclamegedreven streamingaanbod.

Einde gratis RTL-aanbod?

Een woordvoerder van RTL Nederland stelt desgevraagd dat de focus van RTL.nl ligt op entertainment content en short form video en dat alle long form video gecontreerd wordt op Videoland. Volgens de woordvoerder is in de toekomst niet uitgesloten dat er een optie komt om de RTL-programma's terug te kijken op Videoland zonder abonnement.

De vraag is wat er zou gebeuren na de overname van Talpa Network met de gratis on-demanddienst Kijk. RTL Group wacht op toestemming van de ACM voor overname. RTL Nederland is gevraagd om een reactie.

www.rtlnederland.nl
www.rtl.nl
www.rtlxl.nl
www.videoland.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie