[Onderzoek] NPO/DVJ Insights: televisie blijft relevant en van alle tijden
09-09-2021 16:01:00 | Door: David de Jong | hits: 1184 | Tags:

Televisie blijft relevant en is van alle tijden en speelt nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek die de NPO door DVJ Insights heeft laten uitvoeren.

81 procent van de ondervraagden van 13 jaar en ouder is het eens met de stelling dat televisieprogramma's van alle tijden zijn. 74 procent schaart zich achter de stelling dat de programma's een constante factor zijn. De stelling dat televisieprogramma's onmisbaar zijn wordt door 62 procent van alle ondervraagden onderschreven; in de doelgroep 13-34 jaar is dit 63 procent.

Met de komst van streamingdiensten is het aanbod groter dan ooit. 56 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze streamingdiensten een toevoeging vindt aan het lineaire televisieaanbod, maar geen vervanging. Daarnaast verwacht 39 procent van de ondervraagde jongeren (13-34 jaar) juist dat ze in de toekomst meer televisieprogramma's gaan kijken. Van het totaal aantal ondervraagden van 13+ is dit 28 procent.

Televisie en streamingdiensten zijn beide een bron van ontspanning. Zo kiest 32 procent van ondervraagden voor Nederlandse televisie als ze een avond willen ontspannen, tegenover 38 procent die kiest voor een streamingdienst. Als men thuis komt en wil weten wat er die dag gebeurd is, kiest 55 procent van de ondervraagden voor Nederlandse televisie, waarbij slechts 7 procent kiest voor een streamingdienst. Deze actualiteitenfunctie van televisie wordt tevens onderschreven door de keuze van 46 procent van de ondervraagden voor Nederlandse televisie als ze morgen willen kunnen meepraten over het meest besproken onderwerp van dat moment. 11 procent van de ondervraagden kiest hiervoor een streamingdienst.

De actualiteitenfunctie van televisie heeft zich bewezen tijdens de coronacrisis: 76 procent van de ondervraagden geeft aan de berichtgeving op televisie over corona van belang te vinden. 28 procent van de ondervraagden keek tijdens de coronacrisis meer naar nieuws- en actualiteitenprogramma's op televisie.

Top 10 meest bijgebleven programma's

Wat zijn de programma's, van zowel publieke als commerciële televisie, die Nederlanders het meest zijn bijgebleven?

  1. NOS Journaal
  2. Goede tijden, slechte tijden
  3. Boer zoekt Vrouw
  4. Swiebertje
  5. The Voice
  6. Wie is de Mol?
  7. Studio Sport
  8. De Wereld Draait Door
  9. Nieuwsuur
  10. EK/WK Voetbal


Naast programma's noemden de ondervraagden ook grote gebeurtenissen, zoals de maanlanding, moord op president Kennedy, 9/11, de MH17-ramp, corona-persconferenties en huwelijken en begrafenissen van het Koninklijk Huis. Ook specifieke sportmomenten werden regelmatig genoemd, waaronder momenten tijdens de elfstedentocht en de Tour de France.

Het onderzoek werd gehouden van 21 juni tot 1 juli 2021 en is gedaan bij 1044 deelnemers die representatief zijn naar leeftijd, regio en opleiding.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn te downloaden door hierop te klikken.

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie