[Onderzoek] NPO/GfK: televisiekijker wil naast nieuws vooral meer humor en films  
10-04-2020 16:58:00 | Door: David de Jong | hits: 1557 | Tags:

Het Nederlandse kijkerspubliek heeft naast actuele nieuwsverslaggeving over de coronacrisis, in deze tijden juist behoefte aan meer humor, cabaret en satire op televisie. Ook het aanbod aan films mag worden uitgebreid. Dat blijkt uit een representatief online onderzoek, uitgevoerd door GfK, onder ruim 4000 Nederlandse tv-kijkers van 13 jaar en ouder, in opdracht van de NPO. 

Van de ondervraagden wil 32 procent meer humor en comedy op tv. 28 procent wil meer buitenlandse films, terwijl 24 procent graag meer Nederlandse films zou willen zien. Verder is er bij een kwart van de ondervraagden vraag naar meer concerten en (natuur)documentaires.

Vanwege de coronacrisis hebben veel Nederlandse televisiezenders hun programmering aangepast, zo ook de zenders van de NPO. Er zijn ingelaste NOS Journaals, maar ook zijn er door de omroepen in korte tijd nieuwe programma’s ontwikkeld. Talkshows en actualiteitenprogramma’s zijn vaker en langer op het scherm en het aanbod voor kinderen is uitgebreid. Overdag is de programmering aangevuld met Heimwee TV, waarbij elke werkdag een selectie uit de rijke archieven van de publieke omroepen wordt vertoond. Hier gaat het onder meer om oude comedy’s, natuurdocumentaires en klassieke films. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat ontspanning en op de hoogte blijven nog steeds de belangrijkste kijkbehoeften zijn. Mensen willen wel méér dan normaal op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen: 39 procent nu, versus 36 procent normaal. Daarbij is ook de behoefte aan ontspannende tv, als tijdverdrijf iets groter dan normaal: 13 procent versus 10 procent normaal.

Op de vraag welk tv-programma van vroeger de kijker nog wel een keer zou willen zien, kwamen diverse antwoorden. Het meest werden de volgende namen en programma’s genoemd: André van Duin, Swiebertje, Wie is de Mol en Van Kooten en De Bie.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: "We vinden het belangrijk om te weten wat ons publiek mist in de huidige programmering. We danken iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek en gaan ermee aan de slag."

www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie