[Onderzoek] SKO Mediasurvey: kleine daling tv-bezit
18-02-2019 11:01:51 | Door: David de Jong | hits: 2314 | Tags:

Er is afgelopen jaar een kleine daling waarneembaar geweest in het aantal huishoudens met een televisie. 95,9 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een of meer tv-toestellen in huis, en blijft daarmee het dominante medium. Toch doet 4,1 procent het zonder televisie in huis. Sinds 2016 was het aantal televisiehoudens niet significant gedaald: nu hebben 0,7 procent van de huishoudens hun televisie weggedaan. Smart-televisietoestellen oftewel televisie's die toegang tot internet bieden, blijft stijgen in populariteit: inmiddels heeft 46,5 procent van de Nederlandse huishoudens deze in huis.

Het bezit van harddisk-recorder en DVD/Blu Ray spelers daalt met 3,6 procent. Nog 33,9 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een DVD, Blue Ray of harddisk-recorder aangesloten op zijn televisie. Computerbezit en internettoegang blijven stabiel hoog met respectievelijk 93,7 en 92,7 procent, waarbij 78,5 procent een laptop heeft. Bijna een op de vijf huishoudens heeft een medacenter of dongle met bijvoorbeeld Google Chromecast of Apple TV in bezit.

De cijfers blijken uit de resultaten van de Media Standaard Survey 2018 die de Stichting Kijkonderzoek heeft gepubiceerd. Het onderzoek wordt door Kantar TNS uitgevoerd in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In 2018 zijn 6249 huishoudens en 5108 personen van 13 jaar en ouder ondervraagd.

Opvallend is dat bij een-persoonshuishoudens het grootst aantal televisieloze te vinden is, te weten 7,4 procent, waarbij ook het bezit van harddiskrecorders en DVD's en Blu Ray het laagst is, te weten 22,9 procent waarbij nog eens 13,2 procent geen computer heeft. Dat kan verklaard worden omdat deze groep meer dan andere groepen zowel alleenstaande ouderen als alleenstaande jongeren bevat die daar door hun lifestyle minder mee hebben. Bij huishoudens met twee of meer personen is het televisiebezit het hoogst, met 97,8 procent, net als het computerbezit met 97,9 procent.

De verwachting is dat waar de MSS nog 12,2 procent aan analoge kabeltelevisie ontvangst rapporteert, dit het komende jaar naar nagenoeg nihil zal verlagen doordat de laatste grote analoge provider VodafoneZiggo bezig is met het uitfaseren van analoge kabeltelevisie, waardoor 100 procent aan digitaal televisiegebruik te verwachten is. Opvallend is dat MSS 5,6 procent aan huishoudens voor Digitenne van KPN rapporteert, terwijl KPN zelf voor beurs er 2,6 procent rapporteerde eind 2018. Het aantal gebruikers van alleen de vrij te ontvangen publieke NPO-zenders via de (digitale) antenne is niet gerapporteerd.

Ouderen gebruken meer en meer smartphones, waar gemiddeld er 88,1 procent aan smartphone bezit is, hebben bij de 65-plusser er inmiddels 59,8 procent een.
Uit de info van MSS blijkt niet hoeveel huishoudens geen aansluiting op een lineaire tv-provider (kabel/IPTV/satelliet/Digitenne) hebben en daarmee de traditionele distributeurs als Ziggo en KPN links laten liggen en alleen op via internet aangeleverde content afgaan.

Sjoerd Pennekamp, directeur van SKO: "Deze cijfers laten zien dat de televisie nog steeds een belangrijke plek heeft in Nederlandse huishoudens. Wel zien we een verdere toename van Smart-tv's en mediacenters die zijn aangesloten op de televisie. Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk. Het is voor de Stichting Kijkonderzoek van belang om hierop in te blijven spelen."

Het volledige trendrapport TV in Nederland 2018 is hier te vinden.

www.kijkonderzoek.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie