[Onderzoek] Screenforce: Nederlanders kiezen televisie als informatiebron
16-04-2020 16:06:00 | Door: David de Jong | hits: 1494 | Tags:

Sinds Nederlanders wordt gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege het coronavirus, zitten ze veel meer voor de televisie. Van 9 t/m 22 maart 2020 keken Nederlanders gemiddeld 225 minuten per dag naar het tv-scherm. Dat is 33 minuten langer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Ruigrok NetPanel heeft in opdracht van Screenforce bij een representatieve groep van 1.052 Nederlanders van 18 jaar en ouder in het online panel PanelClix onderzoek gedaan naar het kijkgedrag en de redenen om naar televisie te kijken. Een van de resultaten van het onderzoek is dat Jinek genoemd wordt als meest opvallende programma.

Gevraagd naar de thuissituatie geeft ruim één derde van de 20 tot 59 jarigen (n=662) aan voornamelijk thuis te werken (36 procent), één derde voornamelijk op de normale werkplek (33 procent), 11 procent werkt tijdelijk niet vanwege de coronacrisis en 13 procent werkte daarvoor al niet.

Ruigrok NetPanel heeft gevraagd welke van de hieronder in de grafiek genoemde zeven redenen belangrijker zijn geworden om televisie te kijken tijdens de coronacrisis. Uit het onderzoek door Ruigrok NetPanel blijkt dat achtereenvolgens het nieuws volgen, ontspanning en tijdverdrijf voor Nederlanders het vaakst belangrijkere redenen zijn geworden om tv te kijken. Tijdverdrijf is vooral voor ondervraagden die tijdelijk niet werken vanwege de coronacrisis een belangrijkere reden geworden om televisie te kijken (47 procent versus 33 procent). Of dat men thuis of op de normale werkplek werkt heeft geen invloed op het oordeel over de redenen die belangrijker zijn geworden om televisie te kijken tijdens de coronacrisis.

Uit eerder onderzoek van de NPO was al gebleken dat het Nederlandse kijkerspubliek naast actuele nieuwsverslaggeving over de coronacrisis, in deze tijden juist ook meer behoefte heeft aan humor, cabaret en satire op televisie.

In het onderzoek is gevraagd welk tv-programma men het meest positief is opgevallen tijdens de coronacrisis. Met positief opgevallen bedoelen we dat een programma bijvoorbeeld speciaal de aandacht trok of dat het volgens de ondervraagden op een bijzondere wijze omgaat met de coronacrisis. De meest genoemde tv-programma’s zijn achtereenvolgens Jinek, Op1, het NOS Journaal, All You Need Is Love en de persconferenties van de regering.

De ondervraagden konden aangeven in hoeverre ze het eens zijn met zeven stellingen over hoe men het tv-kijken tijdens de coronacrisis ervaart. Het merendeel van Nederland ervaart tv-programma’s als een belangrijke bron van informatie van hoe de overheid en bedrijven omgaan met de coronacrisis en vindt het goed dat er speciale televisie wordt gemaakt die inspeelt op de coronacrises.

Mannen en vrouwen verschillen slechts zeer gering in hun beoordeling van het tv-kijken tijdens de coronacrisis. Of dat men thuis of op de normale werkplek werkt heeft ook weinig invloed op hoe men televisie kijkt tijdens de coronacrisis. Wel voelen thuiswerkers zich meer verbonden met de rest van Nederland door tv te kijken tijdens de coronacrisis (43 procent versus 37 procent) dan diegenen die op kantoor werken (32 procent versus 37 procent). 

www.screenforce.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie