[Onderzoek] Screenforce: breed draagvlak voor tv-reclames tijdens coronacrisis
22-04-2020 13:36:00 | Door: David de Jong | hits: 1317 | Tags:

Er bestaan breed draagvlak voor televisiereclames tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek dat Screenforce en RAB hebben laten uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Daarbij is 1052 Nederlanders gevraagd naar hun houding ten opzichte van televisiereclames, of er bepaalde televisiereclames zijn opgevallen en of ze vaker actie ondernemen naar aanleiding van televisiereclames.

De uitkomsten sluiten aan bij eerder internationaal onderzoek van Kantar, waaruit blijkt dat consumenten willen dat adverteerders blijven adverteren tijdens de coronacrisis en bij onderzoek door Mediasynced dat laat zien dat de effectiviteit van televisiereclames op online surfgedrag tijdens de coronacrisis 45 procent hoger is dan in de week voor de crisis.

Ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder vindt het goed dat er speciale televisiereclames zijn die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden en bijna driekwart heeft er begrip voor dat bedrijven en merken ook nu televisiereclames blijven uitzenden. Bijna de helft van de Nederlanders is positief over reclames die inspelen op het coronavirus.

Vrouwen (48 procent) en samenwonenden (47 procent) vallen televisiereclames die inspelen op het coronavirus meer op dan mannen (41 procent) en alleenstaanden (36 procent). Dat geldt ook voor hoger versus lager opgeleiden (49 procent versus 34 procent). Personen die voornamelijk thuiswerken waarderen televisiereclames die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden nog meer dan personen die voornamelijk op hun normale werkplek werken (82 procent versus 77 procent).

De normale werkplek kan het kantoor zijn maar ook bijvoorbeeld de supermarkt, het verpleegtehuis of in de bouw. Er is bij de thuiswerkers ook meer begrip dat bedrijven en merken tijdens de crisis televisiereclames blijven uitzenden (78 procent versus 74 procent). En de thuiswerkers vallen televisiereclames die inspelen op de coronacrisis ook meer op dan de kantoorwerkers (45 procent versus 39 procent). Het feit dat ze, al dan niet gedwongen, thuis moeten werken heeft dus invloed op hun houding ten opzichte van televisiereclames tijdens de coronacrisis.


Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal blijkt dat consumenten vinden dat merken niet moeten stoppen met adverteren. Daarbij wil men ook volgens Kantar graag dat bedrijven of merken inspelen op de coronacrisis. Uit den boze is het misbruik maken van de situatie. In het Kantar onderzoek geeft wereldwijd 75 procent aan: "Je moet de coronacrisis niet uitbuiten om je merk te promoten" (74 procent onder Nederlanders).

In het onderzoek is ook gevraagd welke tv-reclame het meest positief is opgevallen tijdens de coronacrisis. Met positief opvallen wordt een reclame bedoeld die bijvoorbeeld de aandacht trok of die volgens de ondervraagden op een bijzondere wijze omgaat met de coronacrisis. De meest genoemde televisiereclames zijn achtereenvolgens Postbus 51 - Houd afstand, Albert Heijn, Kruidvat, ASR en Jumbo.

Ruigrok NetPanel heeft in het onderzoek gevraagd of Nederlanders tijdens de coronacrisis over het algemeen vaker actie ondernemen naar aanleiding van televisiereclames. Van alle ondervraagden van 18 jaar en ouder antwoordt 16 procent positief en hebben dus in vergelijking met voor de coronacrisis meer actie ondernomen. Er wordt met name vaker gekocht bij online webshops (9 procent) en websites van het betreffende bedrijf of merk (5 procent). Vooral jongeren ondernemen vaker actie naar aanleiding van televisiereclames tijdens de coronacrisis. Van de 18 tot en met 24 jarigen antwoordt maar liefst 32 procent positief. Er wordt door jongeren van 18 tot en met 24 jaar met name vaker gekocht bij online webshops (22 procent) en websites van het betreffende bedrijf of merk (10 procent). Voornamelijk jongeren gaan dus ook in deze tijd door met geld uitgeven en producten bestellen.

www.screenforce.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie