Streaming neemt gigantische vlucht in lockdownlanden
25-03-2020 09:58:00 | Door: Pie Kamau | hits: 1222 | Tags:

Streamingdiensten doen uitstekende zaken nu mensen vanwege de getroffen coronamaatregelen massaal thuis zitten. Vooral in de landen die in totale lockdown zijn, schieten de cijfers door het dak, blijkt uit de statistieken van streaminggids TheVore.com en streamingzoekmachine JustWatch.

Op verzoek van de Europese Unie verlaagden Netflix, Prime Video en Disney+ onlangs hun videokwaliteit om zo de impact op het internetverkeer te verkleinen. Volgens Netflix zou de maatregel voor 25 procent minder dataverkeer zorgen. Maar wat er aan de ene kant afgaat, komt er aan de andere kant weer bij. Streamingdiensten zagen hun verkeer de afgelopen dagen explosief groeien.

Onderzoek onder streamingvergelijkers

Onderzoek uitgevoerd door TheVore.com wijst uit dat met name in de landen die een totale lockdown hebben afgekondigd, de stijging gigantisch is. De bezoekersaantallen op The Vore afkomstig uit Italië, Spanje en Frankrijk zijn afgelopen tijd verdubbeld. Navraag bij JustWatch, een streamingzoekmachine met 10 miljoen gebruikers in 38 landen, bevestigt dit beeld. Zo is het aantal mensen dat zoekt naar de streamingmogelijkheden van films en series via JustWatch in Spanje met maar liefst 187 procent toegenomen. Landen als Frankrijk en Italië volgen met respectievelijk 121 procent en 116 procent. Eerder rapporteerde Credit Suisse een piek in het aantal downloads van de Netflix-app in Spanje (+50 procent) en Italië (+100 procent) sinds de uitbraak in beide landen.

In landen waar minder ingrijpende maatregelen zijn getroffen is de groei inherent kleiner, maar ook daar zijn de cijfers fors. In het Verenigd Koninkrijk wordt er 69 procent meer gestreamd via Justwatch. In Nederland ligt dit groeipercentage nu op 59 procent, maar dit zal gezien de onlangs aangescherpte maatregelen ongetwijfeld toenemen.

Onder Italiaanse en Spaanse gebruikers is zowel via The Vore als via Justwatch de populairste film om te streamen Contagion, de 2011 film met Kate Winslet over een wereldwijde epidemie.

thevore.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie