Overname RTL Belgium door DPG Media en Groupe Rossel afgerond
31-03-2022 20:02:00 | Door: David de Jong | hits: 1799 | Tags:

DPG Media en Groupe Rossel hebben de overname van RTL Belgium afgerond. Daarmee zijn de Franstalige zenders RTL-TVI, Club RTL, Plug RTL, de radiozenders Bel RTL, Radio Contact, Mint, de streamingdienst RTL Play, het nieuwsplatform RTL Info en reclameverkoopbedrijf IP Belgium niet langer van RTL Group.

De verkoop door RTL Group werd in juni 2021 aangekondigd. Thomas Rabe, Elmar Heggen en Björn Bauer schreven een brief aan medewerkers om ze te bedanken voor hun inzet. RTL Group en  voorganger Audiofina/CLT waren sinds 4 maart 1983 actief met een op Franstalig België gericht televisieaanbod. RTL Group verklaarde dat het Franstalig Belgisch aanbod het merk RTL zal kunnen blijven gebruiken. Ook zal technisch leverancier BCE diensten blijven verrichten.

De Belgische RTL-zenders werken net als de zenders van RTL Nederland met Luxemburgse uitzendlicenties. Of dit voor de Belgische zenders zo blijft, is niet duidelijk.

De overname past volgens DPG Media en Groupe Rossel in de ambitie om het medialandschap in Franstalig België structureel te versterken. DPG Media is al eigenaar van de VTM-zenderss in Vlaanderen. Er zal ingezet worden op een versnelde digitale transformatie van de radio- en televisiezenders van RTL Belgium. Long-form en short-form online video zijn immers snel groeiende segmenten en ook in radio liggen kansen met de ontwikkeling van digitale radio en podcasting. 

Ook voor de adverteerders gaat er volgens DPG Media en Rossel dankzij de digitale transformatie volgens de kopende partijen een waaier aan mogelijkheden open: in de toekomst zal er werk worden gemaakt van een meer efficiënt en innovatief digitaal aanbod. 

Ervaren tandem

De kopende partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. Groupe Rossel en DPG Media runden samen dertien jaar lang Mediafin, de uitgever van onder meer De Tijd en hun advertentie-afdelingen werken al jaren samen. 

Bernard Marchant, CEO Groupe Rossel: "Een aandeelhouderswissel is een belangrijke stap voor een bedrijf. Ons project voor RTL Belgium is ambitieus en proactief. Het sterke en complementaire partnership dat we aangaan met DPG Media geeft de teams van RTL Belgium de mogelijkheid om kansen te grijpen en te benutten in een snel veranderende medialandschap. We zijn bijzonder blij dat we aan de slag kunnen gaan."

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: “We kijken ernaar uit om onze passie en expertise te delen met onze collega’s van RTL Belgium. DPG Media heeft veel geïnvesteerd in digitale transformatie. Die kennis en tools kunnen we nu ter beschikking stellen van RTL Belgium. Het belang van een crossmediaal en digitaal aanbod voor zowel consumenten als adverteerders groeit snel, zowel in het noorden als het zuiden van het land. Hier kunnen we dan ook de handen in elkaar slaan om het aanbod en de merken van RTL Belgium nog sterker te maken, en verder te laten groeien in een snel veranderende mediawereld."

Philippe Delusinne, CEO RTL Belgium: "Net als heel mijn managementteam ben ik erg blij met de kopende partijen die we mogen verwelkomen. Dankzij de convergenties en synergieën die we nu samen met de DPG Media Group en de Rossel Group gaan ontwikkelen, kunnen we sneller de aanpassingen doorvoeren die cruciaal zijn om de uitdagingen waarmee onze industrie wordt geconfronteerd tot een goed einde te brengen. Ik wil onze partners bij RTL Group van harte bedanken voor hun vertrouwen en voor de resultaten die we dankzij hen hebben bereikt: al onze media blaken van gezondheid. Er ligt nu een andere weg open voor RTL Belgium: wij zijn er klaar voor.”

Zie ook:
RTL Belgium gaat naar DPG Media en Rossel

www.dpgmediagroup.com
www.rossel.be
www.rtlgroup.com
www.rtlbelux.lu

www.rtlbelgium.be
www.rtlplay.be
www.rtlinfo.be

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie