Politiek wil sponsoring en sluikreclame voor kinderen op videoplatforms aan banden leggen
10-06-2020 00:20:00 | Door: David de Jong | hits: 1458 | Tags:

Een verzoek voor het aan banden leggen van sponsoring van en sluikreclame in op kinderen gerichte video's op op videoplatforms, heeft een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer. SP-kamerlid Jasper van Dijk diende het voorstel in. Alleen VVD, Forum voor Democratie en het lid Van Haga stemden tegen. De motie constateert dat veel vloggers en influencers video's maken voor kinderen en aanbieden op videoplatforms waarbij gebruik wordt gemaakt van sponsoring of sluikreclame.

Daarbij wordt gesteld dat er thans onvoldoende mogelijkheden zijn om dit soort ongewenste en vaak heimelijke beinvloeding van kinderen op videoplatforms tegen te gaan. De Tweede Kamer wil dat er een sanctiemogelijkheid komt. Het is nu aan minister Arie Slob (ChristenUnie) om met een reactie te komen waarbij dit eventueel wettelijk geregeld wordt.

Een voorstel van CDA en SP om de Mediawet te wijzigen om bij een significant kijkerspubliek van onder de 12 jaar bij publieke zenders reclame te verbieden en bij commerciële zenders productplaatsing en sponsoring te verbieden, haalde het niet. Ook een CDA/ChristenUnie wetsvoorstel om sponsoring in programma's voor kinderen tot 12 jaar in de Mediawet te verbieden kreeg geen meerderheid bij de stemming. Dit werd eerder duidelijk tijdens het debat hierover.

www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie