Programmering en distributie na doorstart Film1 onduidelijk
11-07-2019 12:28:00 | Door: David de Jong | hits: 2961 | Tags:

De programmering en distributie van Film1 per 1 augustus 2019 is nog onduidelijk. Dit blijkt uit navraag door Nederlands MediaNetwerk. Op 1 augustus 2019 neemt SPI International Film1 over van Sony, zoals eerder door Nederlands MediaNieuws bekend werd gemaakt. Zo is er nog maar een beperkt aantal contracten met filmproducenten afgesloten.

Voor de distributie zijn er behoudens KPN nog geen andere overeenkomsten gesloten. De grootste distributeur, VodafoneZiggo, verwacht echter de Film1-zenders ook na 1 augustus 2019 te blijven uitzenden. Voor andere distributeurs is de situatie onduidelijk. De huidige eigenaar van Film1, Sony Pictures heeft alle contracten per 1 augustus 2019 opgezegd. Volgens SPI International is er met de bestaande distributeurs al overeenstemming op hoofdlijnen bereikt er is er alle reden om aan te nemen dat contracten getekend zullen worden voor 1 augustus 2019. Bij de distributie gaat het om de Film1-kanalen Film1 Premiere, Film1 Drama, Film1 Family en Film1 Action alsmede on-demanddiensten.

Op dit moment zendt Film1 nog films uit van Universal, 20th Century Fox en Paramount en veel onafhankelijke producenten. Eerder waren de overeenkomsten met Disney, Warner en MGM verlopen en niet verlengd. Een nieuw contract met 20th Century Fox zit er niet meer in aangezien dit bedrijf onderdeel is geworden van Disney, het concern dat in 2020 met de streamingdienst Disney+ start.

SPI International, de nieuwe eigenaar van Film1, zegt desgevraagd zeshonderd premiumfilms te zullen aanbieden na de overname. Dat zou een verdubbeling zijn van het huidige aantal aangeboden films. Welke films en wat voor soort films dat zijn, wil de nieuwe eigenaar niet aangeven. SPI International zegt desgevraagd met Sony een overeenkomst te hebben en met een aantal andere producenten gesprekken te voeren, waaronder alle belangrijke Nederlandse distributeurs en een aantal internationale distributeurs. Daarnaast stelt SPI International ook titels te leveren waarvoor zij de Nederlandse rechten heeft. Hoe de Film1-programmering er precies uit zal zien per 1 augustus 2019, wil het bedrijf nog niet bekendmaken. 

De huidige on-demanddienst die Film1 zelf via internet levert, zal per 1 augustus 2019 ophouden te bestaan. Volgens SPI International is het contractueel niet mogelijk gebleken, mede vanwege de Europese privacyregelgeving, abonnees over te dragen. SPI International hoopt spoedig na 1 augustus 2019 terug te keren met een eigen on-demanddienst. De on-demanddiensten die via onder meer KPN en Ziggo worden aangeboden. zullen naar verwachting wel doorlopen. 

SPI International is vooral actief in zogeheten opkomende markten, en richt zich tot nu toe niet op markten in West-, Noord- of Zuid-Europa. Het bedrijf heeft thans vooral een focus op Oost-Europa en Turkije en is verder actief in Brazilië en beperkt in Latijns-Amerika. Nederland gebruikt het bedrijf vooral om fiscale en uitzendlicentietechnische redenen. Met Film1 wordt SPI International voor het eerst actief in West-Europa met een premium-filmzender. De zender zal organisatorisch vanuit Amsterdam en Istanbul (Turkije) worden aangestuurd.

www.spiintl.com
www.film1.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie