Publieke Omroep Amsterdam inclusief AT5 blijft lokale Amsterdamse omroep
16-07-2020 14:18:00 | Door: David de Jong | hits: 2160 | Tags:

Publieke Omroep Amsterdam, waaronder AT5, Salto 1, Salto 2, 4 Salto-radiostations, Concertzender en FunX Amsterdam vallen, mag van het Commissariaat voor de Media tot januari 2024 de publieke lokale omroep van Amsterdam blijven.

De zogeheten aanwijziging, die in feite de publieke uitzendlicentie vormt en de basis voor overheidsfinanciering, etherfrequenties en verplichte uitzending bij kabel en IPTV-aanbieders, was op 26 januari 2019 verlopen.

Op 11 juli 2019 heeft de gemeenteraad van Amsterdam positief geadviseerd ten aanzien van de Publieke Omroep Amsterdam. Aangezien ook C-Amsterdam van Mildred Roethof en Anne-Mieke Semmeling zich als partij had gemeld om de aanwijzing voor publieke omroep te verkrijgen, waren er de nodige discussies over het bestaansrecht van Publieke Omroep Amsterdam. Nadat de gemeenteraad van Amsterdam eerst een procedurefout had gemaakt, kreeg deze eind januari 2020 het verzoek de keuze nader te motiveren. Pas op 8 april 2020 kon de gemeenteraad deze vraag beantwoorden en het duurde tot 14 juli 2020 tot het Commissariaat voor de Media de verlopen aanwijzing verlengde.

Het Commissariaat voor de Media spreekt van een ongebruikelijke situatie omdat de gemeenteraad was afgeweken van een onafhankelijke adviescommissie. Het Commissariaat voor de Media stelt nu dat er geen twijfel is over de vereiste zorgvuldigheid waarmee de gemeente tot het advies is gekomen.

In de tussentijd heeft het Commissariaat voor de Media net als in andere gemeenten, de situatie gedoogd. C-Amsterdam heeft in de afgelopen jaren enkele juridische procedures gevoerd tegen de situatie. Publieke Omroep Amsterdam kan tot in ieder geval 26 januari 2024 blijven uitzenden, waarna de aanwijzing als publieke omroep opnieuw dient te zijn verlengd. Alphons Martens werd in juni 2020 aangesteld als directeur-bestuurder van Publieke Omroep Amsterdam en AT5.

Lees ook:
B&W Amsterdam willen AT5, Salto, FunX en Concertzender houden
Commissariaat gedoogt illegale publieke oroepen waaronder AT5
Alphons Martens directeur AT5 en Publieke Omroep Amsterdam

www.publiekeomroepamsterdam.nl
www.amsterdam.nl
www.concertzender.nl
www.at5.nl
www.funxamsterdam.nl
www.salto.nl
www.cvdm.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie