RPO positief over Regio 3 in plaats van NPO 3
06-06-2019 14:05:00 | Door: David de Jong | hits: 2816 | Tags:

RPO, het samenwerkingsorgaan van de regionale publieke omroepen, is positief over de komst van wat ze zelf Regio 3 noemt, oftewel een regionale invulling op NPO 3 in plaats van de huidige programmering. Dit in navolging van het uitgelekte nieuws dat de regeringscoalitie NPO 3 wil laten omvormen tot een zender met regionale invulling.

RPO benadrukt dat het van belang is dat er 13 versies van NPO 3 komen zodat er regionale invulling kan worden gegeven en de regionale omroepen hun programma's in de eigen regio kunnen uitzenden.
 
Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO: "Als de programma's van de regionale omroep op het derde net uitgezonden worden zullen meer kijkers deze programma's zien en dat is van groot belang voor de regionale nieuws- en informatievoorziening. Het is wel nodig dat er dertien versies van NPO 3 komen; in Groningen zijn de programma's van RTV Noord te zien en in Noord-Brabant de programma's van Omroep Brabant. Daarmee kan een prachtige invulling gegeven worden aan het derde net. Gezamenlijk vormen de dertien versies weer een landelijk net en daarop kunnen ook programma's van de landelijke omroep uitgezonden worden. De vraag is nog wel hoe de financiering ervan gaat plaatsvinden."
 
Op dit moment loopt er een proef waarbij in drie regio's een 5-minuten durend regiojournaal te zien is op de landelijke omroep. Sinds 1 april is op NPO 2 op werkdagen Kijk op de Regio te zien, een nieuwsblok van Omroep Gelderland, Omrop Fryslan en RTV Rijnmond direct na het NOS Journaal van 18:00 uur. Gerard Schuiteman: "De resultaten zijn tot nu toe goed. Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag regionale programma's op een landelijk kanaal wil zien."
 
De brief van minister Arie Slob (ChristenUnie) komt volgens de RPO naar verwachting in de week van 12 juni 2019. Dan moeten meer details bekend worden en ook wat de plannen betekenen voor de afzonderlijke regionale zenders.

www.stichtingrpo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie