RTL Group: John de Mol krijgt gegarandeerde afname van tv-producties en slots bij RTL Nederland  
06-08-2021 11:02:00 | Door: David de Jong | hits: 3986 | Tags:

John de Mol krijgt een garantie voor de afname van tv-formats en tv-producties voor zijn bedrijven Talpa Concepts en Talpa Entertainment Producties. Daarbij heeft John de Mol toezeggingen gekregen voor de uitzending daarvan op bepaalde slots om zijn formats te kunnen testen bij de RTL-zenders en Videoland. Dit hebben Thomas Rabe (CEO van RTL Group) en Elmar Heggen (COO en Deputy CEO van RTL Group) tijdens een telefonische persconferentie naar aanleiding van de halfjaarcijfers van RTL Group toegelicht in antwoord op vragen van Nederlands MediaNetwerk.

Beide topmannen van RTL Group noemden een deal die ook in de periode 2007-2012 bestond, toen John de Mol al minderheidsaandeelhouder was van RTL Nederland, een zeer succesvol recept die thans opnieuw van waarde is in de overeenkomsten. Ze roemden de creativiteit van John de Mol om formats te ontwikkelen die internationaal kunnen worden uitgerold. Fremantle, het productiebedrijf van RTL Group met in Nederland de labels Blue Circle en No Pictures Please en Fiction Valley, blijft daarbij ook voor RTL Nederland produceren.

John de Mol en RTL Group mogen na de effectuering van de overeenkomst hun aandelen drie jaar niet verkopen. Daarna kan John de Mol zijn te verkrijgen 30 procents-belang in het enlarged RTL Nederland (zoals RTL Group het fusiebedrijf noemt) wel verkopen.  RTL Group houdt met 70 procent na het inbrengen van Talpa Network de controle over RTL Nederland.

De leiding van RTL Group wil niet speculeren over toezeggingen over het reclameverkoopbedrijf Ad Alliance die met de komst van Talpa Media Solutions een dominante marktpositie verkrijgt. Een van de mogelijke pijnpunten van de overname/fusie is de situatie dat ook de derde-zenders waarvoor Ad Alliance en Talpa Media Solutions thans de reclaemverkoop doen, praktisch gezien te maken krijgen met een semi-monopolist aangezien de Ster als publieke partij dit soort activiteiten niet mag verrichten. Het gaat om de reclameverkoopactiviteiten voor partijen als ViacomCBS Benelux (MTV, Comedy Central, Nickelodeon, Spike), Walt Disney Company (inclusief ESPN, National Geographic, 24Kitchen, Fox), VodafoneZiggo (Ziggo Sport), Discovery (Discovery Channel, TLC, I.D. en Eurosport), Xite, A+E Networks (History, Crime+investigation) en BBC Studios (BBC First).

RTL Group verwacht dat direct na de toestemming van mededingingsautoriteiten met wie het mediabedrijf aangeeft al in gesprek te zijn, de overname te effectueren. Dan zal het integratieproces direct starten. Elmar Heggen en Thomas Rabe gaven aan dat het merk RTL gewoon in gebruik blijft na de overname van Talpa Network en dat het bedrijf gebruik zal blijven maken van de Luxemburgse licenties na de overname. Hoe het integratieproces eruit zal zien, wordt pas later bekend. Wel is duidelijk dat de synergievoordelen na 3 jaar volledig bereikt worden.

Eerder gaven de partijen aan dat de gecombineerde partijen in 2020 gezamenlijk 909 miljoen aan omzet maakten en een ebit-winst van 84 miljoen euro met 400 miljoen euro aan contentuitgaven. De bedrijven verwachten 100 tot 120 miljoen aan synergievoordelen te halen in 2025. In de tweede helft van 2022 is de verwachting wat de impact van de fusie voor de organisaties zal betekenen. Wel verwachten Elmar Heggen en Thomas Rabe dat als alleen al gekeken wordt naar de resultaten over het eerste half jaar van RTL Nederland dat er behoorlijk potentieel zit in de Nederlandse markt met enlarged RTL Nederland.

De leiding van RTL Group heeft verder aangegeven dat het vernieuwde logo en de vormgeving ook in Nederland zal worden geïntroduceerd in de loop van 2022. Het is niet helemaal duidelijk of die samen zal hangen met de overname en integratie van de Talpa Network-zenders. Ook is duidelijk dat het RTL-merk leidend zal blijven voor het enlarged RTL Nederland.

Zie ook: Halfjaarresultaten 2021: RTL Group en RTL Nederland herstellen van coronacrisis

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.talpaentertainmentproductions.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie