RTL Group gaat bezuinigen, schrapt winstverwachting en dividend
02-04-2020 21:27:00 | Door: David de Jong | hits: 2043 | Tags:

RTL Group, de moedermaatschappij van RTL Nederland, heeft de winstverwachting voor 2020 geschrapt. Het bedrijf stelt dat de activiteiten onderdeel zijn van kritische activiteiten in de landen waar het actief is en heeft daartoe continuïteitsmaatregelen genomen.

Daarbij stelt het in Luxemburg en Duitsland beursgenoteerde mediabedrijf dat het een aantal bezuinigingen doorvoert, zodat de kosten worden beperkt en liquiditeit behouden blijft. Om welke bezuinigingen het gaat, is niet bekendgemaakt. RTL Group heeft een lage schuldenlast en heeft nog een ongebruikte kredietlijn vanuit Bertelsmann openstaan tot 2023. Het Duitse mediabedrijf Bertelsmann heeft 76,28 procent van RTL Group in handen.

Op 13 maart 2020 werd nog een dividend voorgesteld van 4 euro per aandeel als winstuitkering over de nettowinst van 2019. Dit dividend voor aandeelhouders is geschrapt.

Oorspronkelijk verwachtte RTL Group een organische omzetgroei van 2 tot 3 procent met een lichte omzetdaling voor televisiereclame en een omzetstijging van 4 tot 6 procent voor Fremantle. RTL Group verwachtte een ongeveer gelijke aangepaste operationele EBITDA-winst zonder opstartverliezen voor haar streamingdiensten. Met aftrek van de streamingdiensten zou dit dalen met circa 7 procent.

RTL Group kan als gevolg van de coronacrisis geen prognoses meer geven. Wel blijft het vasthouden aan de doelstelling van 5 tot 7 miljoen abonnees voor het Duitse TV Now en het Nederlandse Videoland gezamenlijk in 2025 met een omzet van 500 miljoen euro. Op 31 december 2019 hadden TV Now en Videoland gezamenlijk 1,44 miljoen abonnees.

RTL Nederland had in 2019 te maken met dalende omzetten en dalende resultaten. Ook bij RTL Nederland lijkt te zijn bezuinigd door bijvoorbeeld op RTL 4 de talkshow van Eva Jinek te vervroegen en langer te laten duren zodat er behoudens RTL Nieuws op werkdagen na 21:30 uur geen andere programma's hoeven te worden gemaakt gedurende werkdagen op RTL4. Ook zijn er minder nieuwe afleveringen van Goede Tijden, Slechte Tijden te zien. RTL Group heeft naast Nederland ook een significant belang in grote commerciële zenders in Franstalig België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Hongarije en Luxemburg.

www.rtlgroup.nl
www.rtlnederland.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie