RTL Group: lagere omzet in Q1; Videoland telt meer dan 1 miljoen abonnees
06-05-2021 12:13:00 | Door: David de Jong | hits: 1107 | Tags:

RTL Group rapporteert over het eerste kwartaal van 2021 een omzetdaling van 4,2 procent en kwam uit op 1,4 miljard euro. Volgens het mediabedrijf van Bertelsmann komt dit door negatieve valuta-effecten en gevolgen van de verkoop van onder meer BroadbandTV, iGraal en Home Shopping Services (Frankrijk). De televisiereclame-omzetten daalden in Nederland en Duitsland, waarbij dit deels gecompenseerd kon worden dankzij omzetstijgingen bij content, streaming en adtech. Organisch gezien bedroeg de omzetdaling 3,9 procent.

Fremantle (waaronder in Nederland Blue Circle, Fiction Valley en No Pictures vallen) boekte een omzetstijging van 14,6 procent en kwam uit op 433 miljoen euro, mede dankzij de dramaproducties American Gods en The Moscito Coast. Ook de uitzending van Game of Talents in de Verenigde Staten, België en Zweden alsmede de terugkeer van American Idol en de lancering van Top Star droegen hiertoe bij. Fictieproducties als The investigation, Shtisel, zijn drijvers voor de omzetstijgingen. Valutaverschillen buiten beschouwing gelaten zou er een groei zijn van 21,5 procent.

Videoland met meer dan 1 miljoen abonnees

De omzet van het Duitse TV Now en het Nederlandse Videoland bedroeg gezamenlijk 52 miljoen euro en kon daarmee met 40,5 procent stijgen vergeleken met 2020. Videoland telt inmiddels 1,006 miljoen abonnees. Daarmee steeg het aantal abonnees met 103.000 in een kwartaal. Het Duitse TV Now telt inmiddels 1,718 miljoen abonnees; dat is een stijging van 431.000 abonnees in een kwartaal.

De reclame-omzetten daalden naar 745 miljoen euro (deze waren 796 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020). Hiervan is 587 miljoen euro afkomstig van televisiereclame (in Q1, 2020 was dit 646 miljoen), 78 miljoen euro uit digitale omzetten en 48 miljoen euro is van radioreclame afkomstig. De platformomzetten waren 106 miljoen euro en stegen daarmee met 7,1 procent.

Daling Nederlandse reclamemarkt

RTL Group stelt op basis van industrie en eigen inzichten dat de Nederlandse nettotelevisiereclamemarkt in het eerste kwartaal van 2021 daalde met 3 procent. Het kijkersmarktaandeel bedroeg in het eerste kwartaal in Nederland 34,5 procent voor de gezamenlijke zenders van RTL Nederland in de doelgroep 25 tot 54-jarigen van 18:00 uur tot middernacht. Nieuws en amusement alsmede titels als The Traitors en Lego Masters droegen volgens RTL Group bij aan succesvolle marktaandelen.

RTL Nederland te koop?

RTL Group bevestigt bij monde van zijn CEO Thomas Rabe voor het eerst zelf actief in een statement dat het de opties aan het herzien is voor de activiteiten in Nederland (RTL Nederland), naast België (RTL Belgium) en Frankrijk (Groupe M6) om waarde te creëren voor haar aandeelhouders. In de optiek van RTL Group is er een sterke case voor consolidatie in de Europese broadcasting industrie. De RTL Group-topman, die ook CEO is van Bertelsmann, benadrukt daarbij dat er geen zekerheid is dat dit tot enige overeenkomst of transactie kan leiden.

2021: omzet en operationele winststijgingen?

RTL Group verwacht in 2021 uit te komen op 6,2 miljard euro aan omzet en 975 miljoen euro aan aangepaste ebita-winst. De streaming startupverliezen zouden uitkomen op 150 miljoen euro. Daarmee verwacht RTL Group een forse 3 procent omzetstijging en 14,3 procent meer aan aangepaste ebita-winsten. Organische groei alsmede het loslaten van de lockdownmaatregelen in de diverse landen waar RTL Group actief is, maken dit volgens het mediabedrijf mogelijk.

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.fremantle.nl
www.fremantle.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie