RTL Group moet vergunning aanvragen voor overname Talpa Network: diepgravend onderzoek nodig
28-01-2022 16:25:00 | Door: David de Jong | hits: 2442 | Tags:

RTL Group moet een vergunning aanvragen voor de overname van Talpa Network. Dit stelt de mededingingsautoriteit ACM na een eerste beoordeling van de overnamemelding van oktober 2021. Dit betekent dat een diepgaand onderzoek moet plaatsvinden voordat deze plannen kunnen worden doorgezet. De ACM had op 14 oktober 2021 de melding ontvangen nadat de Europese Commissie deze op 29 september 2021 had doorverwezen naar de ACM.

RTL Group is van plan om Talpa Network over te nemen om vervolgens onder te brengeen en te integreren bij RTL Nederland, waarbij John de Mol (Talpa Holding) een belang van 30 procent zal verkrijgen in RTL Nederland. RTL Group houdt daarbij de controle over RTL Nederland met een belang van 70 procent. Thans is John de Mol de enige eigenaar van Talpa Network.

Uit het eerste onderzoek dat de ACM deed na de overnamemelding, blijkt dat de fusie van deze twee grote media-organisaties negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie. Een vervolgonderzoek gaat onder andere over de gevolgen voor adverteerders, voor producenten van televisieprogramma’s, voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument.

Het inkopen en produceren van televisieprogramma’s, het samenstellen en verspreiden van televisiekanalen en de verkoop van advertenties op die kanalen zijn nauw met elkaar verweven. RTL Nederland en Talpa Network concurreren met elkaar op al deze gebieden. RTL Group en Talpa Holding hebben samen een groot aantal commerciële televisiekanalen en verschillende productiemaatschappijen die televisieprogramma’s maken en verkopen. De productiemaatschappijen (Fremantle, Blue Circle, No Pictures Please, Talpa Entertainment Productions en Talpa Concepts) zullen geen ondereel zijn van de fusie maar er zullen tussen RTL Group en Talpa Holding wel afpraken worden gemaakt voor contentdeals en prominante plaatsing op de Nederlandse RTL-zenders en Videoland. Samen zijn RTL Nederland en Talpa Network ook veruit de grootste aanbieder van zendtijd voor televisieadvertenties middels Ad Alliance en Talpa Media Solutions.

Waarover is diepgaand onderzoek nodig?

Een van de vragen is of de combinatie RTL Nederland/Talpa Network in staat zal zijn om de prijs van televisieadvertenties te verhogen als gevolg van de sterke positie die zij zal krijgen. Adverteerders maken zich hier zorgen over en geven aan dat adverteren op televisie een unieke manier is om consumenten te bereiken. Zij verwachten dat dit de komende jaren ook zo blijft, ondanks de opkomst van online-advertenties.

Daarnaast krijgen distributeurs van televisiekanalen zoals VodafoneZiggo en KPN bij hun onderhandelingen straks te maken met één grote aanbieder, in plaats van twee. Onderzoek moet uitwijzen of RTL Nederland daardoor hogere prijzen kan afdwingen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat consumenten meer moeten betalen voor televisie.

RTL Nederland en Talpa Network kopen programma’s in bij andere producenten en maken zelf programma’s. Ook daar is meer onderzoek naar nodig. Een vraag is of de combinatie van RTL Nederland en Talpa Network, cq. hun zusterbedrijven na de overname meer zelf gaat produceren, waardoor andere producenten minder kansen krijgen. Dat kan leiden tot minder investeringen door die producenten en verschraling van het aanbod van televisieprogramma’s in het nadeel van de consument.

Bovendien wordt de marktpositie van RTL Group na de overname sterker bij het inkopen van programma’s van andere producenten Hierdoor kan RTL Nederland mogelijk lagere prijzen bedingen. Dat kan ook leiden tot minder investeringen in nieuwe producties en verschraling van de kwaliteit en variatie van het aanbod van televisieprogramma’s.

Hoe nu verder?

RTL Group, RTL Nederland en Talpa Network kunnen een vergunning aanvragen. Daarna gaat de ACM verder met haar onderzoek. Voor dit onderzoek gaat de ACM onder andere een diepgaande data-analyse doen van de prijseffecten van de fusie op de advertentiemarkt. Ook wordt onderzoek gedaan naar de effecten van deze fusie op de kwaliteit van het aanbod van programma’s en de doorgifte van televisiekanalen. Daarbij gaat de ACM ook uitgebreider spreken met producenten van televisieprogramma’s, advertentiebedrijven en distributeurs die deze kanalen aan de consument aanbieden.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de daarop volgende jaren nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Bij een vergunningsaanvraag heeft de ACM 13 weken de tijjd om te beslissen, maar de ACM kan die tijd stil zetten voor het opvragen van informatie. Hierdoor duurt het in de praktijk meestal ruim een half jaar voor een oordeel gegeven wordt.

Lees ook:
- ACM: partijen kunnen tot 25 oktober 2021 reageren op voorgenomen overname Talpa Network door RTL Group
- Willem Albert Bol (Abovo): ACM moet met zuivere argumenten kjiken naar RTL-overname Talpa Network
- Commissariaat voor de Media wil dat RTL-zenders Nederlands worden
- [Interview] Rogier Bruggeman (ZIGT) kritisch over de RTL-overname van Talpa Network
- Brenda Smith (AS Watson): RTL-overname Talpa Network levert verschraling op
- ACM-casus RTL/Talpa Network: PMA dient geen ziwnswijze in; bvA wel
- RTL Group: John de Mol krijgt gegarandeerde afname van tv-producties en slots bij RTL Nederland
- De toekomst van NLziet na overname  Talpa Network door RTL Nederland
-
bVA ziet grote risico's bij voorgenomen fusie RTL Nederland en Talpa Network
- RTL Group neemt Talpa Network over en fuseert deze met RTL Nederland

www.rtlgroup.com
www.talpanetwork.com
www.rtlnederland.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie