RTL Group: stijging omzetten op alle niveaus in eerste kwartaal
06-05-2022 14:04:00 | Door: David de Jong | hits: 1551 | Tags:

RTL Group heeft in het eerste kwartaal 11,3 procent omzetstijging gerealiseerd en draaide 1,56 miljard euro aan omzet. Als met dezelfde activiteiten rekening gehouden wordt als in het eerste kwartaal 2021, dan is de omzetstijging 4 procent (organische omzetgroei).

De reclameomzet van RTL Group steeg van 745 miljoen in het eerste kwartaal van 2021 naar 829 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2022, waarbij 653 miljoen euro aan televisiereclameomzet is gerealiseerd (11,2 procent meer dan in 2021).

1,1 miljoen Videoland-abonnees

De streamingomzet van het Duitse RTL+ en het Nederlandse Videoland steeg met 23,1 procent naar 64 miljoen euro. Videoland telt inmiddels 1,136 miljoen abonnees. Dat zijn er 44.000 meer dan op 31 december 2021 en 130.000 vergeleken met eind maart 2021. Het Duitse RTL+ telt 3,172 miljoen abonnees.

Op 11 januari 2022 werd de Duitse uitgever Gruner+Jahr onderdeel van RTL Deutschland waardoor de omzet van RTL Deutschland fors steeg in het eerste kwartaal.

Economie is hersteld; Duitsland verzwakt

RTL Group maakt bij de kwartaalcijfers geen resultaten bekend, maar heeft wel aangegeven dat in maart en april 2022 Duitse advertentiemarkt zwakker dan verwacht is. Dit terwijl de verwachting is dat de economie in 2022 herstelt. Wel stelt RTL Group dat het te vroeg is om de potentiële impact van de oorlog in Oekraïne op het consumentengedrag, inflatie en economische groei in te schatten voor de verwachte resultaten.

Verwachtingen voor 2022

RTL Group verwacht in 2022 uit te komen op 7,4 miljard euro omzet, een groei van 11 tot 12 procent; met een stabiele aangepaste ebita van 1,15 miljard euro. De opstartverliezen voor RTL+ en Videoland worden ingeschat op 250 miljoen euro (waren 166 miljoen in 2021). In 2021 werd 209 miljoen euro aan content uitgegeven voor beide streamingplatforms; de bedoeling is dat dat in 2026 groeit naar 600 miljoen op een jaaromzet van 1 miljard euro en 10 miljoen abonnees.

Thomas Rabe, CEO van RTL Group en Bertelsmann: “RTL Group startte het jaar dynamisch ondanks de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De omzetstijgingen zijn gerealiseerd dankzij televisiereclame, content en streaming deels dankzij de effecten van ons bereik.  We hebben in de eerste drie maanden van dit jaar belangrijke mijlpalen bereikt in onze strategie om nationale mediakampioenen te creëren."

"De combinatie van RTL Deutschland met Gruner+Jahr is gerealiseerd en het integratieproces gaat goed. Eind maart hebben we RTL Belgium verkocht. Ons wereldwijd televisieproductiebedrijf Fremantle kocht een meerderheid van Lux Vide en Dancing Ledge Productions om verder te groeien in de markt van scripted content. Om een internationale saleskampioen te worden, combineren we onze internationale saleshuizen RTL AdConnect, G+J iMS en de mediadivisie van Smartclip."

"We verwachten de komende tijd de verkoop van RTL Croatia te realiseren en toestemming te verkrijgen voor de consolidaties in Frankijk en Nederland. Deze stappen zullen een belangrijke aandeelhouderswaarde hebben voor RTL Group en het bedrijf in een sterke positie brengen om te concurreren met de big tech en streaming platforms."

"RTL Group blijft leveren op het vlak van de groeiende business van streaming, content en adresseerbare televisiereclame. Wij hebben de mogelijkheden en capaciteit om verder te groeien in deze markten om waarde te creëren voor onze kijkers, klanten en aandeelhouders.”

www.rtl.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie