RTL Group: uitspraak ACM over overname Talpa Network in oktober verwacht
05-08-2022 10:57:00 | Door: David de Jong | hits: 5024 | Tags:

RTL Group is positief over het proces en de gesprekken die het met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert over de benodigde vergunning om Talpa Network te mogen overnemen en te laten fuseren met RTL Nederland. Thomas Rabe, CEO van RTL Group en Bertelsmann, verwacht dat de ACM in oktober een beslissing zal nemen over de vergunningsaanvraag. De ACM wil desgevraagd daar niets over zeggen zolang geen beslissing is genomen.

De overname en fusie werd in juni 2021 aangekondigd, waarna RTL Group op 14 februari 2022 een vergunning aanvroeg, nadat bleek dat eind januari 2022 deze benodigd is.

Net als in Frankrijik zijn er ook in Nederland bezwaren tegen de combinatie van RTL Nederland met Talpa Network. Deze bezwaren komen van onder meer adverteerders (bvA) en DPG Media.

Goede samenwerking met ACM

Thomas Rabe zei in antwoord op vragen van Nederlands MediaNetwerk dat er intensief en goed wordt samengewerkt met de ACM. In tegenstelling tot Frankrijk is de Nederlandse situatie volgens RTL Group niet vergelijkbaar. Een caseteam van de Franse mededingingsautoriteiten heeft een negatief advies gegeven over De Franse fusieplannen van Groupe TF1 met Groupe M6. Hierdoor heeft RTL Group aangegeven dat om in Frankrijk aan de bezwaren tegemoet te komen er dusdanige maatregelen moeten worden genomen dat de fusie van de baan zal zijn. 

Nederland is geen Frankrijk

In Nederland heeft RTL Group zulks niet gesteld en benadrukt het mediabedrijf van Bertelsmann dat de situatie niet één op één dezelfde is. In reactie op de vraag wat er zal gebeuren bij een negatieve beslissing of een beslissing waarbij er dusdanige maatregelen genomen moeten worden waardoor de overname en fusie niet doorgaat, zegt Thomas Rabe niet te willen speculeren. Wel gaf RTL Group aan geen plan B te hebben voor zowel Nederland als Frankrijk indien de overname/fusies in Frankrijk, respectievelijk Nederland niet door kunnen gaan.

Kritiek DPG Media is normaal

Hij noemt het normaal dat in dit soort situaties marktpartijen als DPG Media zich roeren in de discussie. DPG Media was in het voorjaar van 2021 in de race om RTL Nederland over te nemen. Daarover zei eigenaar Christian van Thillo op 8 juli 2022 in het Financieele Dagblad dat de deal met Talpa Network "niks anders is dan de mededingingsautoriteit vragen om een monopolie goed te keuren" en noemde de druiven zuur nadat RTL Group besloot om Talpa Network over te nemen. Thomas Rabe zegt hierover in antwoord op de vraag van Nederlands MediaNetwerk dat "gekozen is voor de best mogelijke oplossing en dat hiertoe onderzocht is om RTL Nederland te verkopen of te behouden met een partner en dat dit de beste weg is voor allen die de aandeelhouders de beste meerwaarde biedt."

No comment over radio

Over de situatie dat de Rotterdamse rechtbank besloten heeft dat de radiofrequenties van onder meer Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica per 1 september 2023 opnieuw verdeeld moeten worden en daarmee diens toekomst onzekerder is geworden, wil RTL Group niets zeggen en verwijst naar Talpa Network. De vier radiostations zijn onderdeel van de overname en de overname-afspraken.

Lineaire televisie is geen aparte markt?

Thomas Rabe herhaalde zijn eerdere stelling over marktdefinities door te stellen dat lineaire televisie geen afzonderlijke markt is. Volgens het in Luxemburg en Duitsland gevestigde mediabedrijf gaat het erom ook de online wereld en online reclame daarbij in overweging te nemen. De marktrealiteit is volgens hun veranderd. Reclame via Amazon, Google en Facebook zijn zeer relevant in onze markt, maar ook spelers als Netflix, Disney+, Warner Bros. Discovery (HBO Max) en anderen moeten daarbij in zijn optiek betrokken worden.

Zie ook:
Aantal abonnees Videoland daalt; concurrentie Viaplay en HBO Max voelbaar
RTL Group haalt in eerste helft 2022 recordomzet dankzij Nederland

en:

Thomas Rabe (CEO RTL Group): goede argumenten om ACM te overtuigen van andere marktdefinitie voor overname Talpa Network
[Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland/Talpa Network?

www.rtl.com
www.rtlnederland.nl
www.acm.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie