
RTL Group wil focus op merk RTL met RTL+ als merk voor SVOD
RTL Group werkt aan een strategie waarbij het merk RTL centraal komt te staan bij de merken die haar dochterbedrijven voeren. Voor Duitsland betekent dit dat het streamingplatform TVNow in de tweede helft van dit jaar RTL+ gaat heten. Dit heeft RTL Group bevestigd. Het project heet RTL United.
RTL United moet daarbij meer zijn dan een redesign. Het is volgens RTL Group een antwoord op veranderingen in het competitieve medialandschap, de maatschappij, technologische innovaties en kansen.
In de RTL Group-jaarrekening van 2019 gaf Thomas Rabe, CEO van RTL Group en Bertelsmann aan dat meer dan 90 procent van de bevolking in de belangrijke markten waar het merk RTL bestaat, bekend is met het RTL-merk. Er is daarna een algemene review gekomen van de merkenstrategie. Resultaat is dat het RTL-merk versterkt zal worden en er een harmonisatie zal komen van het merk bij de diverse onderdelen van RTL Group.
De bedoeling is dat in navolging van Duitsland ook de andere RTL Group-deelnemingen deze strategie volgen. Elmar Heggen, COO en Deputy CEO van RTL Group is samen met Oliver Fahlbusch, executive vice-president Communications bij RTL Group en Julian Weiss, Chief Marketing Officer bij Mediengruppe RTL Deutschland, gestart met de presentatie van het project aan de leiding van RTL Letzebuerg, RTL Belgium, RTL Magyarország, RTL Hrvatska en RTL Nederland. De herpositionering van het merk RTL wordt uitgevoerd door een team die door Oliver Fahlbusch en Julian Weiss wordt geleid. De redesign is gedaan in samenwerking met merkenbureau AKQA die ook werkt voor merken als Nike en Netflix. I
In Nederland is RTL Nederland met al haar zenders al actief met de aanduiding RTL. Voor Videoland zou dit een andere naam betekenen. De reclameverkooptak heet in Nederland en Duitsland sinds kort Ad Alliance, zonder de RTL-aanduiding. Sinds 2016 gebruikt RTL Nederland een uniforme vormgeving van het RTL-merk gebruikt in de diversie utiingen, waarbij de ïletters RTL een eigen, Nederlandse vormgeving en design kent vergeleken met het RTL-merk in andere landen. Van 1989 tot 1997 volgde RTL in Nederland nog deels de vanuit Luxemburg geïnitieerde vormgeving.
Het gebruik van de aanduiding RTL+ voor de Duitse SVOD-dienst is een opvallende. RTL+ was van 1984 tot 1992 de naam van de belangrijkste Duitse commerciële zender die vandaag RTL heet en destijds ook in Nederland de nodige bekendheid kreeg. In 2016 startte Mediengruppe RTL Deutschland met een themazender onder de naam RTL Plus met vooral oudere RTL-producties. Als de plannen doorgaan, zal deze zender een andere naam krijgen. De Duitse tak van RTL Group zou dan RTL Deutschland gaan heten. Wat er gebeurt met de namen van de Duitse RTL-zenders Nitro, Vox, VoxUp, Toggo Plus en N-TV, is onduidelijk.
TVNow startte in 2018. De SVOD-dienst Videoland is sinds 2015 volledig van RTL Nederland. TVNow werkt met een soortgelijk model als Videoland. Mediengruppe RTL Deutschland komt in de plannen steeds dichter bij RTL Group te staan. RTL Group heeft de afgelopen periode haar kantoren deels vanuit Luxemburg naar Keulen overgeheveld .
www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.mediengruppe-rtl.de
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie