RTL Nederland, Talpa Network, DPG Media en Mediahuis blij met inperking reclame NPO: juiste stap
07-06-2019 13:24:00 | Door: David de Jong | hits: 3999 | Tags:

RTL Nederland, Talpa Network, De Persgroep/DPG Media en Mediahuis zien het inperken van reclame bij de NPO op televisie tot 20:00 uur en het afschaffen van reclame in het digitale domein van de NPO als een juiste stap. 

De vier mediabedrijven pleiten al geruime tijd voor het terugdringen van de reclame-inkomsten bij de NPO en het stimuleren van een gelijk speelveld. De dubbele inkomstenstroom van de publieke omroep, een unicum in het Europese medialandschap, is al jaren een doorn in het oog van de lokale commerciële mediapartijen vanwege de marktverstorende werking.

Ondanks de stellingname van de Nederlandse mediabedrijven, is de NPO niet uniek met een dubbele inkomstenstroom, aangezien publieke omroepen als de franstalig Belgische RTBF, de Italiaanse Rai, de Poolse TVP, de Zwitserse SRG SSR en andere Europese publieke omroepen ook met dubbele inkomstenstromen van belastingmiddelen (of kijk- en luistergelden) en reclame-inkomsten werken. Publieke omroepen als het Britse BBC, het Zweedse SVT, het Oostenrijkse ORF en de Vlaamse VRT zijn wel reclamevrij, echter, VRT bieft wel een beperkte vorm van sponsoring en radioreclame aan. RTL vult overigens zelf in Luxemburg de publieke televisiefunctie in, in opdracht van de Luxemburgse overheid dankzij uitzendlicentie-afspraken en int daarbij ook reclame; deze uitzendingen worden elke nacht om 05:30 uur op RTL 5 worden uitgezonden.

Volgens de vier grote Nederlandse mediapartijen zullen de posities van alle Nederlandse mediapartijen ten opzichte van buitenlandse mediaspelers versterkt moeten worden. De mediapartijen in hun verklaring: "Door een eerlijke marktwerking komt er ruimte die het Nederlandse publiek ten goede komt. Dat de politiek hierin nu een concrete stap zet, is te prijzen en noodzakelijk om een divers, innovatief en gezond medialandschap voor de langere termijn zeker te stellen."

De mediabedrijven vinden het van belang om ook verder door te denken en praten over de in hun optiek onhoudbare situatie dat private mediapartijen moeten concurreren met een publiek met belastingmiddelen gefinancierd orgaan.

www.npo.nl
www.rtl.nl
www.dpgmediagroup.com
www.persgroep.nl

www.mediahuis.be
www.talpanetwork.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie