RTL Nederland boekt hogere omzetten en slecht resultaat vierde kwartaal
13-03-2019 21:22:00 | Door: David de Jong | hits: 3201 | Tags:

RTL Nederland heeft in 2018 een behoorlijke omzetstijging gegenereerd. Toch was het vierde kwartaal een minder kwartaal door een forse daling in de bedrijfsresultaten. Dit blijkt uit de cijfers die moederbedrijf RTL Group bekend heeft gemaakt.

De jaaromzet van RTL Nederland steeg met 6,5 procent naar 508 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor afwaardering en belastingen (EBITDA) steeg in 2018 met 2,3 procent naar 89 miljoen. Het bedrijfsresultaat na afwaarderingen, maar voor belastingen en rente, daalde met 4,1 procent naar 70 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2018 boekte de Nederlandse tak van RTL Group een omzetstijging van 6,8 procent, waarmee deze uitkwam op 156 miljoen euro. In het doorgaans voor televisiezenders belangrijke najaarskwartaal, was het bedrijfsresultaat in EBITDA uitgedrukt, met 19 procent gedaald naar 34 miljoen euro.
 
RTL Group verklaart de stijgende omzetten uit hogere opbrengsten uit televisiereclame. Verder droegen Videoland, digitale omzetten maar ook uit de hogere opbrengsten uit distributievergoedingen van distributeurs bij aan hogere omzetten. In de optiek van RTL Group steeg de algehele Nederlandse televisiereclamemarkt in 2018 met 3 procent. De Nederlandse kijker keek echter minder naar de RTL-zenders. In de doelgroep 25 tot 54-jarigen was het marktaandeel in 2017 nog 31,1 procent in prime time. In 2018 daalde dit naar 27,2 procent. Met name RTL4 en RTL7 daalden daarbij. RTL4 zag haar late avondshow RTL Late Night mislukken en RTL7 maakte afgelopen zomer het einde en vertrek mee van de heren Wilfred Genee en Johan Derksen naar Talpa Network's Veronica. Alleen RTL8 kon een marktaandeelstijging in de doelgroep 35 tot 59-jarigen noteren, RTL Z bleef stabiel, net als RTL5.

De in Luxemburg gevestigde zendergroep is trots op haar resultaten bij Videoland. Videoland rapporteerde een abonneegroei van 134,9 procent dankzij produkties als Temptation Island VIPs en Mocro Maffia. Hoeveel abonnees er precies van Videoland zijn, maakt RTL Group niet bekend. Wel is bekend gemaakt dat Videoland samen met onder andere het Duitse TV Now Premium de mijlpaal van 1 miljoen abonnees heeft bereikt. 2018 was het jaar waarin RTL Nederland een reorganisatie doorvoerde en de zogeheten fan-centric strategie doorvoerde. Desondanks kon deze reorganisatie niet voorkomen dat de resultaten in het vierde kwartaal tegenvielen.

RTL Group is verder vooral actief met activiteiten in onder andere Frankrijk, Duitsland, franstalig België, Hongarije, Kroatië en wereldwijd middels productiemaatschappij Fremantle die in Nederland bekend is onder de naam Blue Circle. In totaal boekte het mediabedrijf een licht stijgende jaaromzet van 6,5 miljard euro met een iets dalend operationeel EBIT-resultaat van 1,076 miljard euro en 785 miljoen euro nettoresultaat. De dalende resultaten hebben volgens het bedrijf te maken met de verkoop van gebouwen in Parijs ter waarde van 94 miljoen euro in 2017.


De onderverdeling van de omzet van RTL Group levert een plaatje op waarbij 45,8 procent van de omzet is afkomstig uit televisiereclame. Fremantle levert 20 procent omzet, en daarna komen de digitale activiteiten met 15,1 procent. RTL Group is voor drie kwart in handen van het Duitse Bertelsmann. Voor de Nederlander Bert Habets was 2018 het eerste volledige jaar waarin deze zelfstandig CEO was van RTL Group.

Bert Habets, CEO van RTL Group, verklaarde met het sterk gewijzigde consumentengedrag en de opkomst van techreuzen en streaming platforms, dat men is veranderd van een landschap met lokale competitieve spelers naar een landschap met wereldwijde competitieve spelers. Daarop heeft RTL Group in al haar markten de zogeheten Total Video 2.0 strategie geïmplementeerd. De CEO van RTL Group wil daarmee de lokale streaming kampioen zijn en content creatie versterken. Bert Habets ziet de investeringen in exclusieve lokale content als een lange termijn investering. Ook het aanbieden van streaming diensten ziet Bert Habets in combinatie met eigen exclusieve content als een kans om omzetten en bedrijfsresultaten te vergroten. De komende 3 jaar zal RTL Group 350 miljoen euro investeren in de eigen streaming-diensten. 300 miljoen euro daarvan is bedoeld voor de ontwikkeling van eigen content.

In Nederland gaat het volgens Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, om enkele tientallen miljoenen euros. Sven Sauvé: "Dat kijkers minder tv kijken is een feit. Gelukkig hebben wij met Videoland in een vroeg stadium geïnvesteerd in video on demand, waardoor de Nederlandse kijker een uitstekend lokaal alternatief heeft voor de grote internationale VOD-partijen."

De volledige cijfers van RTL Group zijn te vinden in het 2018 financial report door hier op te klikken.

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie