RTL Nederland boekt opnieuw dalende omzetten en dalende resultaten
13-03-2020 09:34:00 | Door: David de Jong | hits: 2071 | Tags:

RTL Nederland heeft opnieuw dalende omzetten en dalende resultaten gerapporteerd. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2019 van RTL Group. De omzet van RTL Nederland daalde met 1,6 procent naar 496 miljoen euro. De zogeheten EBITDA-winst bedroeg 86 miljoen euro, oftewel 5 miljoen minder dan een jaar eerder. Opvallend is dat de EBITA-winst daalde met 17 miljoen euro naar 54 miljoen euro. Dit laatste zou komen door investeringen van het bedrijf.

De Nederlandse reclametelevisiemarkt steeg volgens RTL Group met 0,5 procent. Volgens Thomas Rabe, CEO van RTL Group wist RTL Nederland door dalende marktaandelen niet te profiteren van deze stijging. In combinatie met investeringen in onder meer de streamingdiensten waaronder Videoland, leidde dit tot lagere resultaten. Voor 2020 verwacht de leiding van RTL Group dat de economische impact voor RTL Nederland aangaande de coronacrisis beperkt. Volgens Thomas Rabe zijn er een beperkt aantal annuleringen van adverteerders, meestal gaat het dan over sectoren waarbij dt te verwachten is waaronder toerisme. RTL Group verwacht dat Videoland in 2025 breakeven zal draaien.

Het aantal Videolandabonnees wordt niet gerapporteerd. Wel is de combinatie van het Duitse TV Now met Videoland gerapporteerd en die bedraagt thans 1,44 miljoen abonnees. Die combinatie bedroeg op 1 juli 2019 nog 1,2 miljoen abonnees; op 31 december 2018 waren dit er nog 1 miljoen. Het enige officiele losse bekende abonneecijfer voor Videoland is 600.000 abonnees op 1 juli 2019. TV Now en Videoland behaalden een gezamenlijke jaaromzet van 135 miljoen euro, een stijging van 43 miljoen euro in een jaar tijd. In 2025 is het de bedoeling dat er met 5 tot 7 miljoen abonnees bij TV Now en Videoland gezamenlijk met meer dan 500 miljoen euro breakeven wordt gedraaid op de Duits/Nederlandse streamingdiensten.  RTL Group investeert fors in content voor de streamingdiensten.

Nederlands MediaNetwerk heeft berekend dat de omzet bij RTL Nederland in het tweede half jaar bij RTL Nederland daalde met 3 miljoen euro naar 260 miljoen. De EBITDA-winst bedroeg 57 miljoen, oftewel 2 miljoen minder dan in de tweede helft van 2018. De EBITA-winst was daarbij 36 miljoen euro oftewel 12 miljoen minder dan het jaar daarvoor.

Opvallend is dat Fremantle in Nederland waarschijnlijk ook een omzetdaling moest rapporteren aangezien de totale omzet uit Nederland met 22 miljoen daalde naar 527 miljoen euro. 31 miljoen euro komt buiten RTL Nederland vandaan, oftewel voornamelijk bij Fremantle. In 2018 was die omzet nog 45 miljoen euro buiten RTL Nederland. Fremantle behaalde over de gehele wereld juist omzetstijgingen.

RTL Nederland is niet de enige daler bij RTL Group. Ook het Duitse segment en het Franse M6-onderdeel hadden te maken met zowel omzet- als resultaatdalingen. Dankzij de resultaten bij Fremantle werd dat echter goedgemaakt. De totale omzet van RTL Group steeg met 2,2 procent naar 6,651 miljard euro met een licht gestegen EBITDA resultaat van 1,405 miljard euro, een met 2,7 procent gedaald EBITA-resultaat van 1,139 miljard euro. Het netto resultaat steeg naar 864 miljoen euro.

Net als andere aandelen heeft RTL Group te maken met een drastische waardedaling van haar aandeel die thans rond de 30 euro noteert aan de Luxemburgse en Frankfurtse beurs. De waarde bedroeg op haar hoogtepunt dit jaar op 18 februari 2020 nog circa 44 euro. RTL Group is voor 76,28 procent in handen van Bertelsmann.

Sven Sauvé, CEO RTL Nederland: "De resultaten zijn minder positief dan voorgaande jaren. Dat wordt veroorzaakt door lagere tv advertentie-inkomsten en door de substantiële investeringen die we hebben gedaan in content en techniek. Het verandert echter niets aan de koers die we met Videoland hebben ingezet om de nummer 1 lokale streamingdienst te blijven. We handhaven de stevige investeringen in kwalitatieve lokale content en in een optimale kijkbeleving."

www.rtlgroup.com
www.rtlnederland.nl
www.fremantle.nl
www.bertelsmann.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie