RTL Nederland: dalende omzetten en dalende resultaten
28-08-2019 09:47:00 | Door: David de Jong | hits: 4103 | Tags:

RTL Nederland heeft over het eerste half jaar te maken gehad met dalende omzetten en dalende resultaten. Dit blijkt uit de gepubliceerde halfjaar-resultaten van RTL Group die met 3,17 miljard euro recordomzetten rapporteerde.

De omzet voor RTL Nederland daalde met 5 miljoen naar 236 miljoen euro. Meest opvallende is dat het bedrijf een daling van 9,3 procent reclame-omzet rapporteerde en over het eerste half jaar 147 miljoen euro noteerde als reclame-inkomsten. De EBIT-winst voor rente en belastingen bedroeg 19 miljoen euro, maar liefst 38,7 procent minder dan in dezelfde periode in 2018. De EBITDA-winst die ook voor afwaardering en amortisatie is, bedroeg 29 miljoen euro oftewel 3 miljoen euro minder dan in 2018. RTL Group rapporteert in haar halfjaarverslag een algehele stijging van de Nederlandse netto reclametelevisiemarkt van 1,7 procent, maar profiteerde daar niet van. In haar primaire doelgroep 25-54 jarigen behalen de Nederlandse RTL-zenders een marktaandeel van 29,9 procent. Dat is 1,1 procent lager vergeleken met het eerste half jaar van 2018. Een verklaring voor de dalende omzetten en resultaten bij RTL Nederland, geeft RTL Group niet in haar financiële reportages. Concurrentie van de NPO en STER alsmede Talpa Network zijn hier waarschijnlijk de hoofdreden.

RTL Group meldt dat er bij Videoland hogere omzetten worden bereikt. Samen met het Duitse TV Now zijn er 1,2 miljoen abonnees. In Nederland zouden er 58,2 procent meer Videoland abonnees zijn bereikt ten opzichte van 30 juni 2018, terwijl samen met Duitsland er in een half jaar tijd 200.000 abonnees bij zijn gekomen. Afgelopen kwartaal zijn er slechts 50000 nieuwe abonnees bijgekomen; in het eerste kwartaal waren dit er 150.000.

De BrandDeli overname die RTL Nederland heeft gedaan, was zonder dat er betaald is voor de overname van BrandDeli, terwijl die niet tot een omzetstijging heeft geleid in het eerste half jaar. RTL Nederland heeft zich gecommitteerd de reclameverkoop voor de Nederlandse zenders van Viacom International Media Networks, Discovery en Fox minstens drie jaar lang te blijven doen.

RTL Group behaalde over het geheel een netto winst van 443 miljoen euro in het eerste half jaar, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2018. De operationele winst voor rente en belasting steeg met 9,1 procent naar 598 miljoen euro; opvallend is wel dat de EBITA dus de operationele winst voor rente, belasting en amortisatie daalde met 1,8 procent naar 538 miljoen euro. De omzet- en daarmee ook de winstgroei komt met name dankzij een behoorlijke omzetgroei bij produktiemaatschappij Fremantle waar in Nederland Blue Circle onderdeel van is. Ook de digitale activiteiten waaronder die van SpotX (buiten Nederland/Duitsland) en Broadband TV en StyleHaul droegen bij aan een hogere omzet. Niet alleen bij RTL Nederland daalde de omzet, ook bij MedienGruppe RTL Deutschland, het Franse Groupe M6 en RTL Belgium daalden de omzetten; behoudens Groupe M6 daalden ook in Duitsland en België de operationele resultaten.

Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland: "De inkomsten uit de advertentiemarkt vallen het eerste half jaar tegen. De winstdaling wordt veroorzaakt door lagere tv-advertentieopbrengsten en door de stevige investeringen die we doen in de ontwikkeling van eigen, lokale content en techniek. Dankzij deze investeringen verstevigen we wel de sterke positie van Videoland als dé nummer 1 lokale VOD-speler. We blijven dan ook fors investeren in de ontwikkeling van nieuwe lokale programma’s, zowel op tv als bij Videoland. Op tv zijn we nog steeds marktleider in de commerciële doelgroepen, maar we zijn ons ervan bewust dat we hard moeten werken om de kijker ook hier aan ons te blijven binden. De concurrentie neemt toe, de markt staat onder druk en juist dan is het van belang om vast te houden aan de koers die is gezet en om van daaruit verder te bouwen. Dat vertrouwen is er, de expertise ook en we gaan verscherpt het komende half jaar in.”

Zie ook: RTL Group reorganiseert topstructuur en concentreert ad-tech unit in Duitsland  en RTL Group: Videoland heeft 600.000 abonnees

www.rtlgroup.com
www.rtl.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie