RTL Nederland zet realityprogramma's voorlopig stop
26-11-2019 22:12:00 | Door: David de Jong | hits: 2063 | Tags:

RTL Nederland heeft een aantal realityprogramma's stopgezet. Het gaat daarbij naast De Villa om Temptation Island, Free Love Paradise en Love Island. De programma's zullen vooralsnog niet meer bij de lineaire zenders te zien zijn, en zijn ook geschrapt bij de ondemanddienst Videoland.

Peter van der Vorst, programmadirecteur bij RTL Nederland heeft bij RTL Nieuws verklaart zich kapot te zijn geschrokken en aangegeven een onafhankelijk onderzoek door een derde partij te laten verrichten waarbij naar het hele productieproces zal worden gekeken bij producent Blue Circle. Het programma De Villa werd onlangs gestaakt nadat gebleken is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats heeft gevonden. Peter van der Vorst verklaarde dat de makers van het programma de kandidaten hebben aangezet tot grensoverschrijdend gedrag, waarbij alcohol in het spel was en waarbij kandidaten zich afvroegen of het niet te ver ging.

Hierna is ophef ontstaan over de wijze waarop realityprogramma's worden gemaakt. De programmadirecteur van RTL Nederland heeft zijn diepe excuses aangeboden aan de kandidaten en zegt er alles aan te doen om kandidaten te helpen waar nodig.

Peter van der Vorst: "Dit is niet de manier waarop wij programma's horen te maken. Ik ben hier naartoe gehaald om te bouwen aan een het nieuwe RTL. Dit soort praktijken horen daar totaal niet in thuis. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in het genre. Als dit soort dingen gebeuren tijdens het maakproces, dan ben ik de eerste die zal zeggen dit doen we niet meer. "

Peter van der Vorst verklaarde verder bij RTL Nieuws dat bij zowel RTL Nederland als Blue Circle mensen op non-actief zijn gezet die betrokken waren bij de realityprogramma's, onder wie diegenen die verantwoordelijkheid waren voor de beoordeling van beelden voordat het te zien is op televisie. Voglens de programmadirecteur ontbrak het aan het juiste ethische kompas. Peter van der Vorst gaf aan dat als mensen zo in je eigen programma's worden behandeld, dat het het allerergste is wat je kunt doen als maker. Voor zover bekend is geen strafrechterlijke aangifte van de voorvallen gedaan.

Zowel RTL Nederland als Blue Circle is onderdeel van RTL Group.

Ook in andere landen is er commotie over grensoverschrijdend (seksueel) gedrag in realityprogramma's. Bij het Spaanse TeleCinco van Mediaset Espana is een strafzaak begonnen over een verkrachting in Big Brother (Gran Hermano) van EndemolShine. Bij Love Island, dat een concept is van ITV Studios, hebben twee oud-kandidaten geruime tijd na de productie in de afgelopen jaren zelfmoord gepleegd en kregen ITV Studios en zender ITV in het Verenigd Koninkrijk forse kritiek.

www.rtlnederland.nl
www.bluecircle.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie