RTL4 kreeg in 2020 Luxemburgse waarschuwing over ongeoorloofde reclames
06-01-2021 16:01:00 | Door: David de Jong | hits: 2682 | Tags:

RTL4 heeft in 2020 een waarschuwing gekregen van de Luxemburgse mediatoezichthouder ALIA na klachten over ongeloorloofde reclames die het Nederlandse Commissariaat voor de Media had doorgestuurd naar haar Luxemburgse evenknie. De klachten gaan over een op 6 april 2019 uitgezonden aflevering van Paul pakt Uit! De Luxemburgse toezichthouder heeft er 1,5 jaar over gedaan de klachten te behandelen.

Het gaat om ongeoorloofde reclames van het merk Moutard en het pretpark Walibi waarbij deelnemers aan het programma die overduidelijk in beeld toonden.De Luxemburgse mediawet stelt dat voor product placement het voor de kijkers duidelijk moet zijn dat het om reclame gaat.

RTL4 verdedigde zich door te stellen dat er geen enkele commerciële boodschap in het programma zat en er geen financiële betalingen zijn geweest door Walibi en/of Moutard. De redactie heeft volgens de zender een nepchampagnefles gebruikt om het item geloofwaardig te maken en had Wallibi uitgekozen om te benoemen omdat het de grootste rollercoaster heeft van de Benelux. RTL4 is dan ook van mening dat het publiek niet misleid is.

Alhoewel de directeur van ALIA van mening was dat er geen overtreding was begaan, heeft de ALIA-raad besloten dat dit wel het geval is en dat het om vermijdbare reclame-uitingen gaat waarbij het niet relevant is of er wel of niet betaald voor is en dit niet gaat om het geven van (onafhankeljike) informatie. De verschijning op deze wijze valt volgens de ALIA-raad niet te rechtvaardigen

Aangezien de Luxemburgse wet behoudens intrekking van uitzendlicenties, geen boetestelsel kent en alleen waarschuwingen, heeft ALIA RTL4 een waarschuwing gegeven.

ALIA heeft in 2020 meer klachten over RTL4 behandeld die via het Commissariaat voor de Media waren doorgespeeld, maar deze zijn als niet ontvankelijk of niet als overtreding geclassificeerd. Daarbij ging het om het programma Wooninspiraties van 3 oktober 2020 (over onjuiste informatie), Baas BBQ (van mei 2019) en de Makro over sponsoring (afgewezen want toelaatbaar). Ook over The Voice Kids is aangaande RTL4 een klacht ingediend voor reclame van frisdrankmerk Raak. Over de manier waarop RTL4 reclame uitzendt, zelfpromotie en de hoeveelheid reclame, net als reclame voor politieke partijen werd ook een klacht behandeld over een uitzending in maart 2019 die werd afgewezen door ALIA.

Het komt zelden voor dat de Luxemburgse toezichthouder een voor RTL Nederland negatieve uitspraak doet. RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Telekids en RTL Crime werken met Luxemburgse uitzendlicenties. Het Nederlandse Commissariaat voor de Media geeft wel boetes aan in Nederland gelicenceerde zenders en houdt actiever toezicht op zenders als die van Talpa Networks, ViacomCBS, Discovery en de NPO.

www.rtnederland.nl
www.rtlgroup.com
www.alia.lu

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie