Raad voor Cultuur wil in 2020 gezamenlijk online mediaplatform
06-09-2019 14:53:00 | Door: David de Jong | hits: 2081 | Tags:

De Raad voor Cultuur adviseert minister Arie Slob in een ongevraagd advies komend jaar een onlineplatform te creëren waar alle Nederlandse programma's voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te vinden zijn. In feite adviseert de Raad voor Cultuur daarmee een uitbreiding van NLZIET waarin de NPO, RTL Nederland en Talpa Network samenwerken om gezamenlijk on-demandcontent en lineaire content beschikbaar te stellen. In het nieuwe platform zou ook Videoland, het betaalde platform van RTL Nederland, beschikbaar moeten komen.

De Raad voor Cultuur noemt het onwenselijk dat er verschillende concurrerende platforms bestaan die zich met Nederlandstalige producties op de consument richten.Volgens het adviesorgaan is er een groot risico op versplintering en zou dit leiden tot teloorgang van Nederlands aanbod tussen dominante buitenlandse platforms. De Raad voor Cultuur vindt het belangrijk dat Nederlandse publieke programma’s voor iedereen vindbaar, toegankelijk en betaalbaar blijven.

Verder adviseert de Raad voor Cultuur om NPO3 niet om te vormen tot Regio3, maar in feite af te schaffen met behoud van de jeugdprogrammering van Zapp/Zappelin. De introductie van Regio3 zou leiden tot het integraal uitzenden van regionale programmering of een samenvatting van de regionaal uitgezonden programma's. De regionale omroepen hebben volgens de Raad voor Cultuur hun bedenkingen geuit over nut, noodzaak en financiële haalbaarheid. De regionale zenders zijn thans al overal te ontvangen, al is dat bij de belangrijke distributeurs als VodafoneZiggo en KPN op een minder toegankelijke plek in hun standaardzenderlijsten.

De Raad voor Cultuur adviseert om in navolging van de Britse BBC, Franse France Télévisions/France3, Italiaanse Rai3/TGR, Zweedse SVT en Noorse NRK, regiovensters definitief in te voeren op de NPO-zenders. Deze genoemde omroepen hebben echter regionale afdelingen die integraal onderdeel zijn van de landelijke publieke omroeporganisatie, waar het in Nederland onafhankelijke organisaties zijn. Een proef met regiovensters heeft de NPO dit voorjaar uitgevoerd.

De Raad voor Cultuur adviseert verder om het budget voor innovatieve programma's en jongerenprogramma's te behouden en deze programma's op NPO1, NPO2 en online te plaatsen.

Verder steunt de Raad voor Cultuur de ideeën om de NTR samen te voegen met de NOS en zich te laten beperken tot haar wettelijke taakstelling. Daarnaast pleit de Raad voor Cultuur voor de instelling van impactmeting.

Een volledig reclamevrije NPO wordt door de Raad voor Cultuur ondersteund, mits er voor een langere periode dan 4 jaar gerekend kan worden op gegarandeerde budgetstabiliteit. In de tussentijd adviseert de Raad voor Cultuur alleen een reclamevrije jeugdprogrammering, maar met behoud van online reclame en reclame op televisie tot 20:00 uur.

In de commissie die het advies heeft opgesteld voor de Raad voor Cultuur bestaat uit onder anderen Joop Daalmeijer, oud-omroepbestuurder en Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Het volledige advies is hier te vinden..

www.cultuur.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie