Resultaten Paramount eerste half jaar 2022: grote groei in streaming
05-08-2022 14:05:00 | Door: David de Jong | hits: 2361 | Tags:

Paramount Global heeft een grote groei van zijn streamingplatform Paramount+ gerapporteerd voor het eerste half jaar 2022. Inmiddels zijn er wereldwijd 43,3 miljoen abonnees op de betaaldienst Paramount+ goed voor 1,26 miljard dollar omzet. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2021. Met name in het eerste kwartaal steeg het abonnee-aantal dat eind 2021 nog 32,8 miljoen bedroeg.

Pluto TV

De gratis advertentiegedreven streamingdienst Pluto telt 69,6 miljoen geregistreerde gebruikers waarbij in het eerste half jaar wereldwijd 518 miljoen dollar is gegenereerd. In totaal telt Paramount Global 63,7 miljoen betaalde streamingabonnees waarbij Paramount+, Showtime en andere diensten zijn meegeteld. De resultaten zijn inclusief de eliminatie van de 1,2 miljoen Russische abonnees waar Paramount+ door de sancties niet meer actief is.

Paramount Global, kortweg Paramount was tot 16 februari 2022 bekend als ViacomCBS en kent Shari Redstone als belangrijkste eigenaar met een controlerend belang; Warren Buffet kocht in mei een groot aandelenpakket.

Zonder streamingdiensten in Nederland

Pluto TV zijn niet in Nederland actief, maar wel in het Verenigd Koninkrijk waar Paramount+ in juni werd gelanceerd; in landen als Italië, Duitsland en Frankrijk is Pluto TV eveneens actief en wordt Paramount+ in respectievelijk september en december gelanceerd. Pluto TV startte in het voorjaar in Scandinavië in samenwerking met Viaplay. Wanneer Pluto TV in Nederland zal worden gelanceerd wil het bedrijf nog niet bekend maken. Onder de naam SkyShowtime zal Paramount samen met Comcast (NBCUniversal/Peacock) nog voor het eind van dit jaar met een betaalde streamingdienst starten.

Sterk gestegen streamingomzet

De totale streamingomzet van Paramount steeg naar 2,28 miljard dollar (was 1,36 miljard dollar). De televisie-omzet van Paramount waar merken als CBS (Verenigde Staten), Nickelodeon, MTV, Channel 5 (Verenigd Koninkrijk), Comedy Central, the CW, BET en Paramount Network onder vallen bedroeg 10,9 miljard dollar en daalde daarmee met 3 procent. De totale omzet van het bedrijf was 9,9 miljard dollar oftewel 1,67 miljard meer dan in het eerste halfjaar van 2021. Door de gestegen kosten daalde het operationeel resultaat naar 1,59 miljard dollar (was 2,75 miljard), waarmee ook het nettoresultaat daalde naar 852 miljoen euro (was 1,9 miljard). 

Laatbloeier

Het bedrijf is als onderdeel van de grote Amerikaanse mediapartijen een relatieve laatkomer in de streamingmarkt aangezien partijen als Walt Disney Company (Disney+), Netflix, Warner Bros Discovery (HBO Max), Amazon (Prime Video) veel langer wereldwijd actief zijn. Opvallend is daarbij dat Paramount veel content aan derden blijft licenceren. Totdat Paramount ook in Nederland met streamingdiensten begint, is Paramount actief met lineaire televisiezenders en het Europese hoofdkantoor voor de verkoop van content aan andere aanbieders (Paramount Global Distribution Group).

www.paramount.com
www.paramount-solutions.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie