RTL Group haalt in eerste helft 2022 recordomzet dankzij Nederland
05-08-2022 11:42:00 | Door: David de Jong | hits: 5137 | Tags:

RTL Group heeft dankzij RTL Nederland en RTL Deutschland recordomzetten behaald. Terwijl de Nederlandse televisiereclamemarkt met 17 procent steeg, steeg de omzet van RTL Nederland met 19,8 procent naar 303 miljoen euro. De totale omzet van RTL Group steeg met 8,7 procent naar 3,28 miljard euro. De aangepaste ebita bedroeg bij RTL Nederland 86 miljoen euro oftewel 59,3 procent meer dan over dezelfde periode in 2021.  RTL Group rapporteerde 501 miljoen aan aangepaste ebita (3,7 procent meer dan vorig jaar).

Op 11 januari 2022 werd de Duitse uitgever Gruner+Jahr onderdeel van RTL Deutschland waardoor de omzet van RTL Deutschland fors steeg.

Nederland scoort goed ondanks oorlog

RTL Group verklaart de goede record-resultaten in Nederland dankzij goede kijkcijfers van vooral RTL4 en goede resultaten bij Videoland (ondanks abonneeverliezen in met name het tweede kwartaal). Topman Thomas Rabe (CEO) spreekt van een solide eerste half jaar ondanks de onzekere economische tijden als gevolg van de oorlog in Oekraine en een slowdown van televisiereclame in met name Duitsland (-2,5/3 procent) en Frankrijk (+2 procent). Nederland lijkt daar vooralsnog geen last van te hebben.

Streaming omzet blijft stijgen

RTL Group boekte met RTL+ en Videoland/RTL XL 130 miljoen euro omzet (dit was 107 miljoen euro in de eerste helft van 2021). De reclame-omzet bedroeg 1,74 miljard euro (was 1,63 miljard) waarvan 1,36 miljard uit televisiereclame (was 1,31 miljard).179 miljoen (was 156 miljoen) daarvan kwam uit digitale media. De digitale omzetten daalden naar 487 miljoen euro (was 537 miljoen), mede door het afstoten van SpotX in april 2021. 41,4 procent van de omzet van RTL Group komt uit televisiereclame; 22,8 procent uit content van met name Fremantle, 14,9 procent uit digitale activiteiten en 6,7 procent uit distributie-omzet. Slechts 2,8 procent uit radioreclame (met name Duitsland). 

Fremantle

Fremantle boekte een omzet van 983 miljoen euro en steeg daarmee 8,1 procent vergeleken met 2021 mede dankzij overnames van onder meer Nice Group, Lux Vide en Element Pictures. Organisch gezien (dus uitgaande van dezelfde activiteiten) daalde de omzet van Fremantle met 7,2 procent doordat bepaalde producties (Mosquito Coast en American Gods) in 2021 het bedrijf een boost gaven. Boer Zoekt Vrouw (van het Nederlandse Blue Circle) wordt genoemd als succesformule die het ook in Vlaanderen goed doet.

Verwachtingen

RTL Group verwacht dat eind dit jaar de verliezen in het segment streaming (RTL+ en Videoland) zijn gedaald naar 250 miljoen euro (Videoland zou al geen verlies meer draaien), waarbij RTL Group uitgaat van een totale omzet van 7,3 tot 7,5 miljard euro met een aangepaste ebita van 1,05 tot 1,15 miljard euro. In totaal is het de bedoeling in 2026 met Videoland en het Duitse RTL+ in 2026 10 miljoen abonnees te behalen die 1 miljard euro aan omzet bezorgen. Vorig jaar was dat met 3,8 miljoen abonnees 223 miljoen euro. Het Duitse RTL+ zal het komende halfjaar transformeren tot een crossmediale dienst met video, audio en content van de uitgever Gruner+Jahr die sinds januari 2022 onderdeel is van RTL Deutschland.

Lager nettoresultaat

Netto behaalde RTL Group een resultaat van 303 miljoen euro, dat is fors lager dan vorig jaar toen nog 929 miljoen in de boeken als netto winst kon worden geschreven dankzij verkopen van een aantal onderdelen. Voor de verkoop van RTL Belgium aan DPG Media en Rossel werd 154 miljoen euro betaald, wat na aftrek van allerlei kosten 97 miljoen euro opleverde.

Sven Sauvé positief

Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland: "De eerste helft van 2022 is het beste halfjaar uit onze geschiedenis, zowel qua omzet als aangepaste ebita. De groei in de tv-advertentiemarkt heeft doorgezet. Dankzij uitstekende kijkcijfers hebben we die groei ook ruimschoots kunnen verzilveren. Ons totale zenderaandeel in de kerndoelgroep 25 tot en met 54 jaar steeg opnieuw en kwam uit op 34,5 procent (H1 2021: 33,1 procent)."

"Ondanks dat Videoland ten opzichte van H1 2021 een groei van 6,2 procent van het aantal betalende abonnees noteerde, wordt met de toegenomen concurrentie de strijd om de tijd van de consument, het juiste talent en de beste content met de dag uitdagender. Daarom ben ik meer dan tevreden met onze sterke performance. Dat geeft ons namelijk volop de ruimte om nog meer te investeren in kwalitatief hoogwaardige nieuwsvoorziening en vernieuwende en aansprekende content."

Zie ook:

RTL Group: uitspraak ACM over overname Talpa Network in oktober verwacht
Aantal abonnees Videoland daalt; concurrentie Viaplay en HBO Max voelbaar

www.rtl.com
www.rtlnederland.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie