Romana Vrede eerste gast VPRO Zomergasten 2018
03-07-2018 10:41:00 | Door: | hits: 2235 | Tags:

Actrice Romana Vrede opent op zondag 29 juli het 31e seizoen van VPRO Zomergasten. Dat maakte presentator Janine Abbring bekend op de Facebookpagina van het programma waar zij deze week elke dag een gast onthult. 

Romana Vrede is actrice en theatermaker. Afgelopen jaar won ze de Theo d'Or 2017, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol van dat seizoen. Ze kreeg de prestigieuze prijs voor haar vertolking van Susan in het stuk RACE van schrijver David Mamet in de regie van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. Het juryrapport roemt haar sterke fysieke aanwezigheid, zorgvuldige timing en de manier waarop ze met haar personage voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal teweegbrengt.

In hetzelfde seizoen maakte Romana Vrede ook de voorstelling Who's afraid of Charlie Stevens, over de grillige, beproefde liefde voor haar ernstig autistische zoon Charlie en de plaats die ze voor hem bevecht in een samenleving die bang voor hem is. Romana Vrede heeft leren kijken door de bril van haar zoon Charlie, voor wie niets vaststaat omdat we dat nou eenmaal met elkaar zo hebben afgesproken. Die blik inspireert ook haar Zomergastenavond.

Vrede: "Zomergasten geeft me de kans om de schoonheid te laten zien die schuilt in de details van lelijkheid. Als je gedwongen wordt om de dingen steeds vanuit een ander perspectief te bekijken dan ga je het leven zien als een film. De mise-en-scène ligt niet vast, die maak je zelf."

Naast haar acteerwerk is Vrede als gastdocent verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hofplein Rotterdam en aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Ze werkt op dit moment aan een autofictief boek over het leven van haar zoon Charlie.

www.vpro.nl/zomergasten

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie