SBS6 bestaat 25 jaar
28-08-2020 18:49:00 | Door: David de Jong | hits: 2090 | Tags:

25 jaar geleden, op 28 augustus 1995 ging SBS6 van start. De eerste serieuze concurrent naast de RTL-zenders, die in feite een min of meer commercieel monopolie hadden. Een initiatief van SBS Broadcasting, een opkomend bedrijf dat in Scandinavië tv-zenders als Kanal 5 (Zweden), TVNorge (Noorwegen) en Kanal2 (Denemarken) had gekocht en op 1 februari 1995 het toenmalige op Vlaanderen gerichte VT4 (thans Vier) startte. Toen SBS6 startte, had het Amerikaanse ABC dat net door Walt Disney Company was overgenomen, 23 procent van het bedrijf in handen. Verder waren oprichter en CEO Harry Evans Sloan en andere investeerders aandeelhouders van het toenmalig (beursgenoteerde) bedrijf. Op de eerste uitzenddag bereikte SBS6 nog 50 procent van de Nederlandse huishoudens.

SBS6 gebruikte de slogan Televisie die je raakt. De zender wilde zich vanaf het begin richten op de gewone man en vrouw en startte hiertoe Hart van Nederland. In 1995 omvatte de programmering verder Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever, Een Prettig Gesprek met Theo van Gogh, Klein Leed, Groot Leed en De Bevalling. Verder waren er veel Amerikaanse programma's waaronder series en reportages te zien. De zender kende een aantal iconen die kenmerkend waren voor de zender: Piet Paulusma die tot 2019 voor de zender werkte, startte in 1996 bij de zender als weerman. Ook Pieter Storms werd bekend met zijn Breekijzer net als Wendy van Dijk met Over de Roooie en die later bekend werd met programma's als Ushi & Van Dijk en Hart in Aktie. Shownieuws startte in 1996 met Albert Verlinde.

Dit allemaal in een televisielandschap waar Nederland 1, 2 en 3 nog zeer hoge marktaandelen behaalden samen met RTL4 en RTL5. Nichezenders als TV 10 Gold, The Music Factory, Kindernet, Discovery Channel Europe, MTV Europe en Eurosport deden het naar maatstaven van 2020 zeer goed. Internet stond nog in de kinderschoenen, laat staan video on demand ten tijde van het toenmalige FilmNet.

SBS6 startte bewust op 28 augustus 1995, enkele dagen eerder dan de start van het commerciële Veronica die van 1 september 1995 tot 2 april 2001 onderdeel werd en was van het toenmalige Holland Media Groep waar CLT-Ufa, de voorloper van RTL Group de controle over had. Veronica wilde net als het eveneens in 1995 gestarte The Music Factory bij de kijkers de zesde plek van de afstandsbediening bemachtigen.

Het station werd opgezet door Fons van Westerloo die daarvoor de leiding had over RTL5. Fons van Westerloo bleef tot 1 augustus 2003 als leidinggevende actief van de televisiegroep waar inmiddels drie zenders deel van uitmaakten (naast SBS6 ook per 1 maart 1999 Net 5 en V8 dat per 20 september 2003 Veronica werd). Ook Bart in 't Hout behoorde tot de eerste leidinggevenden bij SBS6 en vertrok met Fons van Westerloo mee naar RTL Nederland.

Telegraaf Media Groep was van 1996 tot 2005 direct aandeelhouder van de Nederlandse SBS (eerst 30 procent, daarna 27 procent). Vanaf 2007 had TMG een belang van eerst 12 procent en later 6 procent in ProSiebenSat.1 (tot 2011 de eigenaar van SBS6). Dit belang werd in 2013 verkocht. Ondanks het relatief grote belang van TMG tot 2005, had TMG met haar commissarissen in het bedrijf geen overheersende invloed. Liberty Global (toen UPC) trachtte in 2000 het bedrijf tevergeefs over te nemen en was enige tijd de grootste aandeelhouder van het internationale SBS met een belang van 23 procent. Veronica Vereniging (10 procent) heeft in de periode van 2003 tot 2005 een minderheidsbelang gehad in het Nederlandse bedrijf.

Nadat de Amerikaanse investeringsmaatschappijen KKR en Permira in 2005 eigenaar waren geworden van SBS Broadcasting werd het bedrijf in 2007 onderdeel van het in Duitsland gevestigde ProSiebenSat.1 Media waar Permira en KKR ook eigenaren van waren. Op 29 juli 2011 werd het Nederlandse SBS Broadcasting verkocht aan Sanoma (67 procent) en Talpa (33 procent, met speciale rechten over de programmering). Talpa kreeg op haar beurt op 19 juli 2017 alle aandelen van het bedrijf in handen, en maakte het onderdeel van haar multimediabedrijf Talpa Network.

Tot het moment dat Talpa Network een belang kreeg in de zender, bleef SBS6 ondanks telkens wisselende eigenaren, vasthouden aan haar profiel. Talpa Network trachtte sinds het in 2017 volledig eigenaar werd van de zender, het profiel meer naar een general interest-zender om te vormen. Ondanks dat de zender nog steeds SBS6 heet, zijn de letters SBS uit het logo verdwenen.Oprichter Harry Evans Sloan was na de verkoop van SBS Broadcasting van 2005 tot 2009 CEO van MGM, werkte mee aan de Republikeinse verkiezingscampagne van Mitt Romney. In 2016 wisselde deze met de komst van Donald Trump naar het Democratische kamp. Harry Evans Sloan is mede-oprichter van Global Eagle Entertainment, dat onlangs een faillisement moest aanvragen vanwege de coronacrisis als leverancier van mediadiensten voor de luchtvaart. Begin dit jaar richtte Harry Evan Sloan Flying Eagle Acquisition Corporation op.

www.sbs6.nl
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie