STER 2021: GRP-tarief 540 euro voor televisie; online reclame voor algemeen nut blijft mogelijk
11-11-2020 14:27:00 | Door: David de Jong | hits: 1961 | Tags:

De STER hanteert vanaf 2021 een tarief van 540 euro per GRP. De radiotarieven blijven gelijk, dus een combinatieprijs van 120 euro per GRP. Dit heeft Frank Volmer, algemeen directeur van de STER, bekendgemaakt tijdens de online presentatie voor adverteerders van de plannen voor 2021. De NPO, waar de STER de reclamezendtijd van verkoopt, stopt per januari 2021 met online videoreclame (zogheten prerolls) als gevolg van een afspraak tussen minister Arie Slob en de NPO.

Een wetswijziging waarin naast prerolls ook display advertising en online videoreclame bij derden (waaronder YouTube) wordt verboden, is nog in behandeling bij het parlement. Pas als de Eerste Kamer die heeft goedgekeurd en het wetsvoorstel tot wet is verheven, zullen de online reclames daadwerkelijk verdwijnen. Frank Volmer durft niet te zeggen of dat al per januari 2021 het geval zal zijn. Zodra de wet een feit is, zal STER ernaar handelen.

Online (video)reclame voor het algemeen nut voor culturele instellingen, politieke partij en goede doelen, blijft wel mogelijk. Alhoewel de focus voor de STER in 2021 daar niet op ligt, verwacht Volmer wel dat politieke partijen daar mogelijk gebruik van zullen maken met het oog op de parlementsverkiezingen in maart 2021.

Kortingen

De STER verwacht in 2021 25 procent van het GRP-aandeel op radio en televisie te behalen. Op televisie gaat de STER uit van 30 procent. Als adverteerders 25 procent van hun budget afnemen bij de STER, geeft de STER daar een korting van 8 procent op (496,80 euro per GRP op televisie). Deze actie heeft STER in 2019 geïniteerd en als test in het derde kwartaal 2020 herhaald, maar krijgt in 2021 een structureler karakter.

Desgevraagd geeft Frank Volmer aan Nederlands MediaNetwerk aan optimistisch te zijn over de resultaten van 2020. Ondanks het verlies aan omzet in met name het tweede kwartaal door de coronacrisis, is STER bezig met een mooie eindsprint gedurende het lopende vierde kwartaal , waarbij STER verwacht boven het niveau van het vierde kwartaal 2019 uit te komen. Hoe de budgetverwachting 2021 eruitziet, zal het STER-bestuur medio december 2020 bepalen. Het ministerie van OCW schat dat op 155,7 miljoen euro. In 2019 was de opbrengst nog 172,9 miljoen euro. Frank Volmer verwacht hogere opbrengsten als evenementen doorgaan, waarbij het coronavirus een voorbehoud met zich meebrengt.

De STER is overigens nog in gesprek met de houders van het beeldrecht van Loeki de Leeuw om te bezien of het dier op termijn opnieuw een structurele plek kan verkrijgen bij de STER. Nu speelt hij nog een rol bij de Gouden Loeki.

www.ster.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie