STER: Inkomsten daalden met 26 procent
24-07-2020 14:37:00 | Door: David de Jong | hits: 1177 | Tags:

De STER, de verkoopmaatschappij van reclamezendtijd bij de NPO, heeft in het eerste half jaar een omzetdaling behaald van 26 procent en daarmee met haar activiteiten op televisie, radio en online een omzet gerealiseerd van 71,5 miljoen euro. Dat is een daling van 25 miljoen euro. Online behaalde de STER wel een stijging van 37 procent.

Minister Arie Slob ging in zijn Mediabrief van november 2019 nog uit van een netto opbrengst van 160 miljoen euro voor heel 2020. STER zelf ging uit van 190 miljoen euro met een onzekerheidsmarge van 10 procent. Over geheel 2020 wil de STER op dit moment geen prognoses afgeven vanwege de onzekere tijden.

Sinds de coronacrisis in maart uitbrak hebben veel bedrijven hun campagnes on hold gezet. Branches als de reisindustrie en de horeca vonden het niet gepast om te adverteren. Ook grote adverteerders maakten een pas op de plaats. Ster heeft daarop een deel van de reclametijd die onbenut bleef, gratis beschikbaar gesteld aan brancheorganisaties en belangenvereniging. Insteek: ondernemend Nederland een steun in de rug geven. Hier werd massaal gehoor aan gegeven, tientallen organisaties hebben zich bij STER gemeld.
 
Frank Volmer, algemeen directeur van Ster: "We keken uit naar een prachtig 2020 met topevenementen als het Eurovisie Songfestival, het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Volop kansen voor merken om via Ster het grote publiek te bereiken. Door de teruglopende campagnes en gecancelde evenementen vanwege corona liep het helaas heel anders. De sportzomer zou goed geweest zijn voor 10 tot 15 miljoen euro additionele inkomsten, afhankelijk van het succes van Oranje."
 
Vorig jaar bracht online reclame in het eerste half jaar in de vorm van banners en online video op alle online kanalen van de NPO 2,2 miljoen euro in het laadje. Dit jaar is dat 3 miljoen euro, een groei van 37 procent. In januari 2020 is Ster volledig overgestapt op cookieloos adverteren. De regering wil de STER verplichten per 1 januari 2021 te stoppen met online reclame bij de NPO.

In de loop van de maanden zijn bedrijven teruggekomen bij Ster. Ster heeft ook nieuwe klanten mogen verwelkomen. Voor de tweede helft van het jaar kijkt Ster uit naar een sterk presterende publieke omroep.

De NOS publiceerde op 24 juli 2020 foutieve cijfers en foutieve informatie, waarbij de NOS als onderdeel van de NPO, had nagelaten deze te controleren bij de STER.

www.ster.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie