STER start met ondertiteling reclames
07-02-2020 16:54:00 | Door: David de Jong | hits: 1840 | Tags:

STER is op 1 januari 2020 gestart met het ondertitelen van alle reclames bij de NPO. STER wil hiermee een bijdrage leveren aan het toegankelijker maken van reclame op televisie.

Nederland telt naar schatting ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Bijna de helft van hen maakt wel eens gebruik van teletekstpagina 888, die de ondertiteling van tv-programmas laat zien. Van hen laat vrijwel iedereen de ondertiteling tussen programmas door aan staan. 

Frank Volmer, algemeen directeur van STER: "We vinden het belangrijk om alles wat op de publieke omroep wordt uitgezonden voor iedereen in Nederland toegankelijk te maken. Met het ondertitelen van commercials zetten we hiervoor een grote stap in de goede richting: we bereiken een doelgroep die voorheen reclames minder goed kon volgen."
 
Uit eerder gedaan onderzoek van STER en onderzoeksbureau SAMR uit 2019 blijkt dat de reactie op de ondertitelde reclames positief te zijn. Volgens het onderzoek is ruim de helft (55 procent) van de Nederlanders boven de 18 jaar zeer positief over de ondertiteling van reclames via teletekst. Doven en slechthorenden zijn nog positiever; van hen reageert twee derde zeer positief. Uit de reacties blijkt dat mensen het fijn vinden dat ze er zelf voor kunnen kiezen om de ondertiteling aan of uit te zetten. 
 
Voor merken die reclame inkopen bij STER is de ondertiteling positief. Een commercial met ondertiteling heeft namelijk een groter bereik en verduidelijkt de boodschap. In totaal gebruikt één op de vier Nederlanders wel eens teletekstpagina 888. Dit zijn doven en slechthorenden, maar ook mensen in ruimtes waar het geluid van de televisie niet aanstaat, maar de ondertiteling wel. Hierbij kan gedacht worden aan sportscholen en andere openbare plekken. 

In het huidige medialandschap kijkt men op allerlei plekken televisie, waarbij het belangrijk kan zijn om het geluid uit te zetten om zo niemand tot last te zijn. Denk aan in de trein of in de slaapkamer. De ondertiteling biedt de mogelijkheid om deze programma's op die momenten nog steeds te kunnen volgen. Tot slot wordt de teletekstpagina ook gebruikt om Nederlands te leren. 
 

Zie ook: STER gaat televisiereclames ondertitelen, interview Patricia Sonius

www.ster.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie