STIVA: Nickelodeon en Disney Channel enige jongerenzenders van Nederland
24-02-2021 16:47:00 | Door: David de Jong | hits: 1548 | Tags:

Nickelodeon en Disney Channel zijn de enige erkende jongerenzenders van Nederland. Dit heeft de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) bekendgemaakt. Deze zenders mogen geen alcoholreclame uitzenden. Andere zenders mogen dat wel vanaf 21:00 uur.

STIVA onderzoekt elk jaar welke zender als jongerenzender kan worden aangemerkt en doet dit als een zender meer dan 25 procent van zijn totale kijk- en luisterpubliek bestaat uit minderjarigen. STIVA doet dit aan de hand van het gewogen gemiddelde van de kijk- of luistercijfers, afgezet tegen het gehele programma- aanbod van een zender.

Voor 2021 is geen enkele radiozender aangemerkt als jongerenzender. Voor de kijk- en lusitercijfers worden de gegevens van de Stichting Kijkonderzoek en het Nationaal Luister Onderzoek gebruikt. Voor alle overige televisie- en radiozenders geldt dat reclame voor alcoholhoudende drank niet mag worden uitgezonden op radio en televisie direct voorafgaand aan, of tijdens, of direct volgend op programma’s die volgens algemeen in de markt geaccepteerde luister- of kijkcijfers voor meer dan 25 procent worden gehoord respectievelijk bekeken door minderjarigen. De uitkomsten voor 2021 zijn identiek aan die van 2020. In 2019 werd Disney XD nog als jongerenzender aangemerkt. De zender richt zich op kinderen en jongeren en deelt overdag het kanaal met Veronica van Talpa Network en zendt 's avonds niet uit waardoor alcoholreclame sowieso uit den boze is. De STER is per 1 januari 2021 volledig gestopt met het verkopen van reclame gericht op kinderen.

Ad Alliance van RTL Nederland verzorgt de verkoop van reclamezendtijd voor zowel Nickelodeon (ViacomCBS Networks Benelux) als Disney Channel (Walt Disney Company). Non-spot partnerships doen ViacomCBS, respectievelijk Walt Disney Company, zelf.

Peter de Wolf, directeur van STIVA: “Alcoholreclame is bedoeld voor en moet ook gericht zijn op volwassenen. Dit brengt een plicht voor adverteerders met zich mee om minderjarigen zo weinig te bereiken. Daarom checkt STIVA wat jongerenzenders zijn en geldt de afspraak dat op die zenders geen alcoholreclame mag worden uitgezonden.”

Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde leeftijd van kijkers en luisteraars steeds verder opschuift. Peter de Wolf: “Jongeren kijken minder tv en luisteren minder naar radio. Daarnaast zien we ook dat ook los daarvan jongeren minder bereikt worden via reclame op televisie. Hoe dan ook vinden we het belangrijk om naast de kijk- en luistercijfers van het lineaire televisie- en radioaanbod, ook te kijken naar wat er online en op social media gebeurt. Ook daar zijn we in het kader van het Nationaal Preventieakkoord commitments aangegaan. Heel concreet hebben wij een deal gemaakt met de vier grote socialmediaplatforms (YouTube, Snapchat, Facebook en Twitter) wereldwijd, waarbij zij zorgdragen dat alcoholreclame niet terecht komt bij 18-minners en de alcoholsector zich committeert niet in te kopen op profielen van personen onder de 18 jaar.”

www.nickelodeon.nl
www.viacomcbsemeaa.com
www.viacomcbs-solutions.nl
www.adalliance.nl
www.disneychannel.nl
www.disneypartners.disney.nl
www.stiva.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie