[Screenforce] Recordgroei met 32 procent groei naar 406 miljoen in H1 voor tv-markt
31-08-2021 06:45:00 | Door: David de Jong | hits: 1617 | Tags:

De televisiereclamemarkt heeft een groei van 32 procent gerealiseerd en is voor de spot- en non-spotbestedingen uitgekomen op 406 miljoen euro. Dit was in 2020 nog 307 miljoen; in 2019 bedroeg de omzet 398 miljoen. Sinds 2016 werd niet zo'n hoge omzet gerealiseerd

Screenforce is positief over de verwachtingen voor de spotmarkt voor heel 2021 en voorspelt een groei van 20 tot 25 procent. De totale televisieschermtijd is toegenomen van 206 naar 212 minuten; een groei van 3 procent.   

Spotreclamemarkt op hoogste niveau sinds zes jaar

De spot reclamemarkt is uitgekomen op 363 miljoen euro in de eerste helft van 2021, het hoogste niveau van de afgelopen zes jaar. Daarmee groeide deze ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar met 91 miljoen euro, oftewel 34 procent.

De groei van de spotreclamemarkt zit vooral in het tweede kwartaal, dat met 78 procent groeide. Deze groei was meer dan alleen een herstel van de daling in de tweede kwartaal van 2020 (-38 procent). De extra groei wordt veroorzaakt door de sportzomer met het EK voetbal in juni 2021 en door de economische groei. Nederlandse ondernemers passen zich snel aan de nieuwe realiteit aan met als gevolg een economie die zich vlot herstelt.

De non-spotbestedingen zijn in het eerste halfjaar uitgekomen op 43 miljoen euro. Dit onderdeel laat een groei van 20 procent zien, wat meer is dan een herstel van de daling in de eerste helft van 2020 (-11 procent).

Retail grootste adverteerdersbranche en Unilever grootste TV-adverteerder

In de eerste helft van 2021 hebben 764 adverteerders TV ingezet voor marketingcampagnes van in totaal 1.028 merken. Net als in de afgelopen jaren was retail de grootste adverteerdersbranche, gevolgd door de branche voedings- en genotmiddelen. De toetreding van Aldi op de Nederlandse adverteerdersmarkt heeft geleid tot een impuls in de al hevige concurrentie tussen de supermarkten, ook via hun campagnes. Procter & Gamble heeft van plek gewisseld met Unilever, die nu de grootste TV-adverteerder is met een bruto besteding van meer dan 51 miljoen euro (+69 procent).

Toename TV-schermtijd naar 212 minuten per dag

Alle vormen van televisiekijken zijn in de eerste helft van dit jaar gegroeid. Het live kijken is met 1 procent gegroeid en uitgesteld kijken met 8 procent. Het kijken naar andere content is met 7 procent toegenomen. Hiermee is de totale schermtijd gestegen van 206 naar 212 minuten per dag (+3 procent). Van deze 212 minuten kijken de Nederlanders 2 uur en 18 minuten live en 26 minuten uitgesteld. Oftewel, er wordt 2 uur en 44 minuten per dag naar de televisiezenders gekeken. Dagelijks wordt dagelijks 48 minuten video on demand (VOD) via het televisiescherm gekeken. Hieronder valt de content van de VOD-platforms zoals Disney+, Kijk, Netflix, NPO Start en Videoland. Ook vallen binnen deze categorie de televisieprogramma’s die meer dan zes dagen na uitzending terug gekeken zijn.

Verwachting voor heel 2021

Op basis van de positieve verwachtingen van het CPB over het economisch herstel, het positieve beeld van de wereldwijde advertentiebestedingen en positie van televisie hierin is Screenforce positief gestemd over de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar (10-15 procent groei). Screenforce verwacht dat de spotmarkt uit zal komen op een groei van 20 procent tot 25 procent voor heel 2021.

Michel van der Voort, directeur van Screenforce: “De ontwikkeling van de televisiebestedingen vanaf het tweede kwartaal is meer dan alleen een herstel op het coronajaar. De groei zet door in het derde en waarschijnlijk ook vierde kwartaal. De economie draait op volle toeren waardoor adverteerders op zoek gaan naar een groot bereik in een goed umfeld. Televisie is een medium dat hier maximaal van profiteert. Dat is het verleden gebleken en is in het heden nog steeds het geval.”

Het volledige halfjaarrapport televisie van Screenforce is hier te vinden.

www.screenforce.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie