[Screenforce] Videoreclames op Vlaams streamingplatform effectiever dan op YouTube
10-11-2020 13:06:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1579 | Tags:

Online video zit in de lift. Verschillende mediaspelers bieden gratis content aan op hun digitale platforms. Hierdoor ontstaat er een strijd om de aandacht van de kijker.

De vraag is of we het verschil in kwaliteit van tv-platforms (BVOD) versus YouTube (AVOD) terugzien in aandacht voor en acceptatie van reclame. Om dit te beantwoorden heeft het Vlaamse DPG Media onderzoeksbureau Profacts gevraagd het eerste eye-tracking onderzoek naar VOD-platforms uit te voeren, met een focus op reclameverwerking.

Het onderzoek bestond uit drie onderdelen:

1.            Eye-tracking: via een eye-tracking bril worden de oogbewegingen van de respondent gevolgd, waardoor duidelijk wordt naar wat, wanneer en hoe lang er gekeken wordt.

2.            Fysiologische factoren: een hartslagmeter brengt in kaart hoe de respondent reageert op de video- en reclamecontent.

3.            Kwalitatieve input: na de videoconsumptie volgde er een kort gesprek en in de drie dagen erna nog een ondervraging via de mail, waarin werd gepolst hoe de respondenten zelf tegenover reclames staan.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat videoreclames op VTM GO meer aandacht krijgen en beter geaccepteerd worden dan op YouTube. De content op VTM GO wordt met een hoger aandacht niveau bekeken, namelijk 87 procent van de tijd, tegenover 78 procent op YouTube.

Het hele onderzoek vind je op de site van Screenforce.

Beeld: Screenforce

www.screenforce.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie