[Screenforce] Voor extra omzet werken advertenties op tv en in de krant het best
10-12-2019 10:05:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1851 | Tags:

De focus van veel campagne-effectonderzoek ligt op de ROI van de ingezette media. Maar zegt dit genoeg over de potentie van een medium? De Duitse Screenforce liet het onderzoeken.

Veel mediabureaus brengen de relatie tussen uitgaven en extra inkomsten voor hun adverteerders in kaart en analyseren in welke mate het resultaat van een bepaalde marketingcampagne in verkopen hoger of lager is dan de benchmark.

Screenforce Duitsland kent al sinds 2012 een groot onderzoeksprogramma, de ROI Analyzer. Dit programma omvat inmiddels een database met de ROI-resultaten van honderden campagnes afkomstig uit verschillende branches. Over deze ROI database zijn al verschillende rapporten gepubliceerd. Begin dit jaar zijn de resultaten gepubliceerd over de ROI van zeventig FMCG TV-campagnes. De key findings:

  • De FMCG ROI van 2018 is vergelijkbaar met die van de eerste FMCG meting in 2012FMCG ROI 2018: korte termijn ROI is 1,13 euro en de lange termijn ROI is 2,57 euro.
  • ROI-verdeling: voor 72 procent van de onderzochte campagnes is de lange termijn ROI groter dan 1 euro en voor bijna de helft van de campagnes groter dan 2 euro.
  • Het positieve effect beperkt zich niet alleen tot de verkoop van het product uit de campagne zelf, maar straalt ook uit naar de verkoop van de eventuele andere producten die onder dit merk vallen.

 

De verhouding tussen de netto media-investering en de verkoop van het geadverteerde merk toont echter alleen de efficiency van een medium op een bepaald moment. De ROI mag niet een-op-een worden gebruikt als basis voor de keuze in mediamix en de mediaplanning. Het gaat er ook om wat elke extra geïnvesteerde euro aan extra rendement oplevert. Inzicht in hoe de ROI zich op verschillende investeringsniveaus gedraagt is essentieel.

Extra rendement

Screenforce.de heeft marktonderzoeksbureau Facit Research de opdracht gegeven om dit in kaart te brengen in samenwerking met mediabureau Plan.Net. Het onderzoek Beyond ROI brengt voor het eerst de effectiviteitsmaat ROI+ in kaart waarmee het maximale nut en de maximale schaalbaarheid van media worden gemeten.

Onderzoeksbureau Facit Research heeft een meta-analyse met marketingmix modellering uitgevoerd op de data van acht verschillende retail- en financiële multimediacampagnes. De data, voor de periode Q2/Q3 2019, zijn afkomstig van mediabureau Plan.Net.

Uit de analyse blijkt dat het verhogen van het budget binnen het gemiddelde mediaplan van de acht onderzochte merken de meeste extra omzet oplevert als je meer investeert in het medium televisie  en in de zaterdagbijlages van dagbladen.

Meer hierover lees je op de website van Screenforce.

www.screenforce.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie