[Screenforce] Vroege ochtend effectiefst voor tv-reclame
03-12-2019 11:40:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1684 | Tags:

Voor adverteerders die een zo groot mogelijk bereik nastreven is televisie een goed medium. Maar bereik alleen is niet genoeg. De vroege ochtend blijkt het meest effectief te zijn voor televisiereclames, aldus Screenforce.

De prestaties van televisiereclames zijn afhankelijk van meerdere factoren. Wat maakt het verschil tussen een goed presterende reclame en een ‘mislukte’ reclame? TVSquared, een Britse specialist op het gebied van televisiemarketing, heeft dit onderzocht.

TVSquared heeft eigen data gebruikt om in totaal 49,2 miljoen pond aan ingekochte reclameruimte te analyseren. De campagnes liepen van januari 2019 tot en met september 2019. Het onderzoek spitste zich toe op kosten, respons en kijkersprofiel, binnen de sectoren finance, beauty, travel en food delivery.

Hoewel primetime, in de avond, de meeste kijkers trok, blijkt uit het onderzoek dat dit niet de meest effectieve periode is. De respons lag 18 procent onder het gemiddelde en de kosten per respons (CPR) waren hoog, 49 procent boven het gemiddelde. De vroege ochtend bleek verreweg het  effectiefste timeslot, met een respons van 380 procent boven het gemiddelde bij een CPR van 37 procent onder het gemiddelde.

Reclame die doordeweeks overdag werd uitgezonden leverde een respons op van 54 procent boven het gemiddelde bij een CPR van 38 procent onder het gemiddelde. Dezelfde periode in het weekend bleek goed voor een respons van 103 procent boven het gemiddelde, bij een CPR die rond het gemiddelde lag. Weekenden leverden door de bank genomen de effectiefste respons op: zaterdagen lagen 66 procent boven het gemiddelde en zondagen 56 procent.

Het onderzoek laat verder zien dat korte spots van 10 of 20 seconden respectievelijk vier en negentien keer zo veel respons opleveren als alle spots gemiddeld. Deze spots bleken bovendien het meest kostenefficiënt, met CPR-kosten van respectievelijk 35 procent en 30 procent onder het gemiddelde.

TVSquared analyseerde ook de responsverschillen per programmagenre. Het bleek dat reclame uitgezonden rondom programma’s in een buitenlandse taal de hoogste respons opleverde: 377 procent boven het gemiddelde. Ook muziek-, kunst- en kinderprogramma’s blijken effectieve timeslots voor televisiereclame op te leveren.

Mark Hudson, Head of Business Intelligence bij TVSquared: “Adverteerders kunnen er niet langer van uitgaan dat het grootste bereik per definitie de beste performance oplevert. De positie van televisie in de moderne mediamix verlangt dat marketeers kunnen kwantificeren hoe hun reclamebestedingen bijdragen aan hun bedrijfsomzet. Alleen als merken de prestaties van campagnes constant analyseren en optimaliseren, kunnen ze het beste umfeld en uitzendmoment voor hun televisie-reclames vinden”.

www.screenforce.nl
www.tvsquared.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie