Shula Rijxman (NPO): journalisten moeten onafhankelijk zijn en blijven
31-08-2021 17:43:00 | Door: David de Jong | hits: 1716 | Tags:

In haar jaarlijkse toespraak bij de opening van het nieuwe seizoen van de publieke omroep heeft Shula Rijxman laten weten pal te staan voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep en haar programma's. Dat is ons grootste goed, zei ze tijdens de NPO-presentatie vandaag in Instituut Beeld en Geluid.

Het was haar laatste seizoensopening als voorzitter van de raad van bestuur, aangezien haar benoemingstermijn per 31 december 2021 verloopt. De NPO is op zoek naar een opvolger. Desgevraagd gaven Paul Doop en Martijn van Dam aan niet de ambitie te hebben de voorzittersrol op zich te willen nemen. Beiden zijn net als Shula Rijxman lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Shula Rijxman: "Het is belangrijk dat onze journalisten en programma’s onafhankelijk zijn en blijven. De NPO gaat over de programmering en stelt omroepen in staat om op tv, radio en online programma’s te maken in volledige onafhankelijkheid. Het Commissariaat voor de Media gaat sinds juli dit jaar over het toezicht op onze governancecode, die mede tot doel heeft de onafhankelijkheid van het bestel te borgen. Het Commissariaat gaat hier nu een onderzoek naar doen; ook naar de zaken die de laatste tijd onderwerp van discussie waren. We wachten dat onderzoek af. Als daar uiteindelijk reden toe is, zal ik niet nalaten om als NPO in te grijpen, door bijvoorbeeld die gedragscode weer aan te passen. En ik ben hierover sowieso al in gesprek met de omroepen. Zodat we ook als NPO eventuele gaten in het borgen van die onafhankelijkheid kunnen dichten. Al valt of staat dat natuurlijk met het gedrag en de alertheid van omroepen en hun medewerkers."

Meer onderdelen integreren

Shula Rijxman zei verder trots te zijn op de nieuwe programmering voor het komende seizoen. Shula Rijxman: "Complimenten aan alle omroepen en makers die de afgelopen maanden mooie, nieuwe, relevante programmas hebben ontwikkeld. Wel liet ze weten dat er nog uitdagingen liggen voor het publieke omroepbestel: Het integraal programmeren, waarbij de inhoud leidend is, is daarbij een eerste stap. Het is belangrijk dat we als publieke omroep snel meer stappen zetten. Bijvoorbeeld door meer onderdelen te integreren, vaker faciliteiten te delen, door het samen op te trekken in onze marketing. Want daar zit de ware kracht van het omroepbestel. Samen zijn we meer dan de som der delen."

Project

Ook maakte de bestuursvoorzitter bekend dat de NPO, als vervolg op de themadag van vorig jaar, het komende jaar gaat onderzoeken welke maatschappelijke rol de hele publiek omroep kan spelen als het gaat om vraagstukken rond discriminatie, racisme en kansenongelijkheid. Doel is bewustwording van de uitdagingen waar we als Nederland nog voor staan op dit gebied; een debat over de mogelijke oplossingen en uiteindelijk bestrijding van discriminatie in al zijn facetten.

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie