Televisiereclamemarkt herstelt snel: 0,7 procent groei naar 171 miljoen euro in derde kwartaal 2020
22-10-2020 07:00:00 | Door: David de Jong | hits: 1535 | Tags:

De televisiereclamemarkt is in het derde kwartaal van 2020 uitgekomen op 171 miljoen euro, een groei van 0,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De spotmarkt is uitgekomen op 153 miljoen euro, een stijging van 1,5 procent.

In de eerste helft daalde de televisiereclamemarkt nog met 23 procent, en hebben televisiebedrijven als Talpa Network en RTL Nederland zowel organisatorisch als in de programmering ingegrepen. De NPO kreeg van overheidswege 19 miljoen euro extra.

Screenforce, de brancheorganisatie van televisie-exploitanten, is positief over het vierde kwartaal en concludeert dat adverteerders massaal terugkeren naar het medium televisie.

Michel van der Voort, directeur van Screenforce: "Marketeers hebben zich aangepast aan een andere realiteit en zijn herstart. Gelukkig zien marketeers dat je moet blijven communiceren om te blijven verkopen. We zien een verschuiving van branches. Branches die het kunnen, hebben ook de ruimte gevonden om dat te kunnen. In het tweede kwartaal is er wel ingeleverd en was er een grote klap te verwerken. We zijn positief over het vierde kwartaal maar kunnen helaas geen indicatieve voorspelling geven met cijfers."

Via lineaire televisie is er een lichte daling van spotreclames waarneembaar van 0,7 procent. Die komt uit op 144,5 miljoen euro. De bestedingen in de online video-spotmarkt stijgen echter met 59 procent en kwamen in het derde kwartaal uit op 8,9 miljoen euro, een record. Dit betreft zowel campagnes op de eigen platforms (onder meer RTL XL, NPO Start en Kijk) als campagnes op de eigen YouTube-kanalen.

De non-spotmarkt komt uit op 18 miljoen euro, een daling van 5,3 procent. Opvallend is dat de daling volledig voor rekening komt voor de online video platforms. De (lineaire) televisiepplatforms realiseerden aangaande non-spot in het derde kwartaal van 2020 net zoveel bestedingen als in hetzelfde kwartaal van 2019.Op basis van de campagne-aanvragen voor het vierde kwartaal zijn STER, Talpa Network, Ad Alliance (RTL Nederland) en ORN positief over het vierde kwartaal. De impact van de extra maatregelen, die onlangs zijn afgekondigd, moet nog blijken. Veel adverteerders hebben hun marketingplannen in de loop der tijd al aangepast naar de nieuwe werkelijkheid. Waar sommige branches beduidend minder tot helemaal niets communiceren zijn andere branches volgens Screenforce actiever dan ooit tevoren. Dat geldt zowel voor de e-commerce sector als de zogenaamde bricks-and-mortar sectoren. Van de laatst genoemde is die van de supermarkten al begonnen aan een najaarsoffensief op weg naar de feestdagen.

www.screenforce.nl
www.ster.nl

www.adalliance.nl
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.orn.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie